Новинар: Синодът гони антикварите пред „Св. Александър Невски“


снимка: Люлин СтаменовИзточник: в. Новинар, бр. 285

Сергиите им не били богоугодни, загрозявали храм- паметника

 

Патриарх Максим изпрати писмо до столичния кмет Бойко Борисов с настояване пазарът за антики пред храм-паметника "Св. Александър Невски" да бъде премахнат. Изложеното за продан до голяма степен представлява лоша гледка за чужденците, отправящи се към храм-паметника като забележителност от първа величина на столичния град, се казва в писмото до кмета. Според Светия синод осветяването на Синодалната палата и на "Св. Александър Невски", което стана по инициатива на Борисов, е богоугодно, но общината трябва да премахне и масите на търговците. Максим е склонен да остави само "иконното и картинното изложение, разположено на страничната алея, защото не е в ущърб на общата гледка на храма". "Трябва да попитам общинския съвет, защото търговците са там с негово разрешение", коментира Борисов.

Искането на патриарха бе посрещнато на нож от антикварите пред храма. Повечето от тях твърдят, че са в бизнеса от началото на прехода и са специализирали в търговията с антики именно пред храма. Продавачите настояват, че допринасят за интереса към храм-паметника като културна забележителност, защото антиките се споменават във всеки пътеводител за София.

Действително интерес има и всеки ден кипи ориенталски пазарлък, независимо дали става дума за довоенна "Лайка" с гравиран нацистки орел, табелка "Образцов дом" или чугунен бюст на Ленин. Ние плащаме такси на общината и очакваме Борисов да се застъпи за нас, антикварите, коментира възрастен продавач. Отказва да се представи, защото "който трябва, го знае". С продаването на матрьошки, соцтабелки, руски фотоапарати и нацистки ордени се прехранват цели семейства, твърдят търговците.

Пред храма две възрастни дами прегръщат идеята на Максим и се гневят, че търговците главно седят и пият и затова загрозяват иначе европейския изглед на площада. Двойка немски туристи с фотоапарати пък намират пазарчето за очарователно и гордо показват придобивка – табакера със сърп и чук.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...