Сега: Ангел посреща гостите на изложба в СГХГ


"Гост" на Андрей Янев. Снимка: Велислав НиколовИзточник: в. Сега

Нарисуваната с бяла боя картина "Гост", изобразяваща ангел, посреща посетителите на изложбата "Тиха светлина", която се открива от днес на втория етаж в СГХГ.

Автор на вдъхновените от Света гора 31 живописни платна и 13 акварела е художникът Андрей Янев. Миналата и тази година той посещава два пъти Атон в рамките на проекта "Атон в българската словесност и култура" на НБУ. Експозицията условно е разделена на две части. Акварелите представляват реалистични пейзажи, които запознават зрителя с външния облик на Света гора – силуети на манастири и църкви, кипариси и маслинови дървета, морска шир. Основният акцент в изложбата „Тиха светлина" обаче е поставен върху живописта. В нарисуваните основно в златна и глинена гама платна авторът се е опитал да пресъздаде в цветове и образи главното – духа и атмосферата на монашеската република. "Гледал съм различни художествени продукции, свързани с темата "Света Гора – Атон": на Цанко Лавренов, на Иван Лазаров, Николай Ростовцев, Борис Денев и др., познавам множество фотографии, спомени, дневници, писма,научни изследвания. Андрей Янев се вписва в целия този контекст изключително ярко", каза в словото си при откриването на изложбата преподавателят по семиотика в НБУ проф. Мирослав Дачев.

Андрей Янев е роден в Бургас. Завършва „Стенопис" при проф. Мито Гановски в Художествената академия. Специализира художествен емайл при проф. Таласчук в ХА „Вера Михова" – Санкт Петербург, Русия. Член е на Съюза на българските художници. В периода 1992-2006 г. има над 25 самостоятелни изложби в страната и чужбина, както и участия в редица общи изложби, конкурси и пленери.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...