Сега: Брожение в църквата за наследника на Арсений


снимка: БТАИзточник: в. Сега

В храма "Света Богородица" в Пловдив стотици пловдивчани се поклониха вчера пред тленните останки на Митрополит Арсений.

Смъртта на Пловдивския митрополит Арсений провокира ново брожение в църковните среди. Изненадващо в събота Светият синод определи за наместник на епархията Варнеския митрополит Кирил. Той трябва до три месеца да подготви и проведе избори за нов архиерей на Пловдив.

Според чл. 44 от Устава на Българската православна църква обаче това задължение трябва да се вмени на архиерей от съседна епархия – или на Неврокопския митрополит Натанаил, или на Галактион Старозагорски. Но владиката Кирил заявил, че този устав е нелегитимен – още не е утвърден в съда и нямало значение какво пише в него.

Това действително е така, но когато им изнася, старците бранят властта и правомощията си, позовавайки се точно на този устав, коментираха пред "Сега" духовници. Те подозират, че истинският мотив на Кирил е той да се възползва от възможността да определи новия митрополит на Пловдив, за да разчита на неговия глас при бъдещите патриаршески избори.

Кирил се сдобива с все повече власт. Докато дядо Максим е в болнични вече седми месец, той ръководи църковните дела като председател на Светия синод. Отделно е митрополит на Варненска епархия, а сега поема контрола и над още една голяма епархия – Пловдивската, оплакват се опонентите му.

Дядо Арсений, който бе покосен от инфаркт на 74 години в петък, приживе е изразил волята си дядо Натанаил да ръководи епархията до избора на нов митрополит, твърдят от неговото обкръжение. За духовниците в Пловдив е най-логично този пост да заеме сегашният игумен на Рилския манастир – Адрианополски епископ Евлогий. 15 години той бе ректор на Пловдивската духовна семинария и се ползва с уважение сред вярващите. Опасенията на пловдивчани са, че дядо Кирил ще проведе така изборите, че епархията да се поеме от епископ Николай, викарий на Софийска епархия в момента. Владиката направи шеметна кариера благодарение на добри контакти с политици от различен цвят. В момента той администрира в Софийско от името на патриарх Максим.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...