Стандарт: Църквата държи имоти за €5 млрд.


сн. Христо ТаневИзточник: в. Стандарт, бр. 4839, 28 юни 2006

Светият синод все не може да сложи ред във владенията си

Свещеници играят с офшорки, твърди митрополит

В България всичко е наопаки. Докато миряните даряват манастири и църкви и дори издигат с парите си нови храмове, както направи например семейство Баткови в Смолян, Светият синод на БПЦ не може да сложи ред в имотите си.

А те са наистина внушителни. До 1944 г. енорийските настоятелства са имали общо 329 436 дка ниви, лозя, градини и ливади. Манастирите пък са притежавали 191 000 дка ниви, 17 000 дка пасбища. Що се отнася до горите, само Рилският манастир има документи за почти 300 000 дка. Това обаче е само върхът на айсберга, защото още навремето БПЦ започва да инвестира в градски имоти, особено в периода между двете световни войни. Точният им размер не е ясен, но фактът, че все още не са върнати регулирани парцели с обща площ 4000 дка, е показателен. Експерти оценяват цялото това богатство на 5 млрд. евро, което прави БПЦ като цяло най-големия собственик в страната.

Владиците се жалват, че все още една трета от това имане не е върнато. Но и това, което вече е тяхно, се стопанисва по най-безотговорен начин. Това важи особено за столицата, където са най-апетитните владения. И които бяха истинската причина за разкола. Защото само от ресторант "Петър I", който е на пъпа на София, алтернативният синод е взимал 5000 долара месечно. Собственост на църквата в София са помещения на ресторанти, магазини и офиси с площ около 5000 кв. м, и то главно в центъра.

Договорите със старите наематели, сключени от разколниците, вече са разтрогнати. Сега БПЦ отново ги дава под наем. Лошото е, че Светият синод явно не умее (или не иска!) да защитава интересите си. Защото във всички нови договори е включен и текст, според който, ако 6 месеца преди изтичането им наемодателят не предупреди наемателя, че възнамерява да прекрати отношенията си с него, договорите се превръщат в безсрочни. А новите наематели явно са сключили по принцип добри сделки, защото веднага са започнали преотдаването на сградите. Като например кипърската офшорка, наела бившия офис на СИБанк. Което означава две неща – или че финансовите експерти на Светия синод не са в час с цените на наемите в София, или че има някакви други интереси. Щом някои от владиците защитават тази офшорка, както призна впрочем и митрополит Кирил, по-вероятно е вярно второто.

Наистина, от епископите не би следвало да се очаква да разбират от бизнес. Защото са дали обет за безсребърничество и трябва да мислят преди всичко за небесното царство. Но вярно е също, че Църквата е земното царство на Христа. И като всяко царство трябва да се управлява добре. Включително и финансово.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...