На Световната среща на религиите в Москва няма да има съвместни молитви и общи богословски деклараци


Източник: Патриархия.Ру

"Печално е, че някои православни миряни вярват на хора, които им внушават лъжи за предстоящата Световна среща на религиозните лидери", заяви в сряда протоиерей Всеволод Чаплин, представител на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия. Според него в редица протестни писма, отправени до Патриаршията, се твърди, че "целта на срещата е да се създаде Организация на обединените религии, че на нея се планира съвместна молитва, че тя може да се превърне в псевдовселенски събор, че срещата има за цел някакви богословски компромиси". "Нищо подобно няма да има — нито съвместни молитви, нито общи богословски декларации", подчерта той.

Той цитира думите на патриарх Алексий, който по-рано заяви: "Участниците в срещата принадлежат към различни религии, всяка от които е изключително ценна за своите последователи. Затова нашата среща не е свързана по никакъв начин с идеите на религиозния синкретизъм и не предполага каквито и да е "обредни експерименти" и дори богословски диспути. В основата на нашия диалог е взаимното уважение и ненакърнимостта на убежденията на всеки от нас".

По думите на отец Всеволод, главната цел на Световната среща, която ще се състои на 3-5 юли в Москва, е да се намерят пътища за сътрудничество на вярващите от различни религии, за съвместно миротворско служение и решаване на обществените проблеми.

"Такова сътрудничество е абсолютно необходимо днес, когато сме заплашени от еднополярна и идеологизирана глобализация, която не търпи в еднаква степен никоя жива традиционна религия", каза той.

Отец Всеволод отбеляза, че православните християни всеки ден влизат в контакт с мюсюлманите, юдеите, с привържениците на другите религии и невярващите.

"Ние постоянно обсъждаме и решаваме заедно въпросите, които ни вълнуват, дори в рамките на всекидневния живот, и затова не можем и не трябва да страним от това общуване, да се изолираме в някакво гето", подчерта той.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...