Папата подкрепи ‘’Гергьовден’’ за дебата за християнството


Източник:  Всеки ден

Главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт ХVІ подкрепи в писмо движение “Гергьовден” “във възвишеното му начинание за популяризиране на християнските принципи сред широката общественост и в политиката”. Писмото е в отговор на изпратена на 11 май писмо от председателя на движението Петър Стоянович с няколко въпроса за бъдещия характер на Европейската конституция, за християнските корени и принципи на обединена Европа и най-вече “Каква България в каква Европа искаме?”. Папата споделя, че общовалидните ценности, които християнството е утвърдило в България, Европа и света са фундаментални. И като такива те трябва да останят маята на нашата цивилизация.

По-нататък в отговора си главата на Римокатолическата църква дава висока оценка и за усилията на “Гергьовден” за опазване на автентична историческа, културна и морална идентичност на Обединена Европа и християнска България. Папата твърди, че тази идентичност „трябва да бъде насърчавана, за да осигури на нашите младежи едно бъдеще, изпълнено с вяра и лична реализация”.

В писмото си Стоянович подчертава, че съществен елемент от програма на движението е защита на християнската вяра, семейството, децата, образованието и всичко, което пряко кореспондира с християнското наследство, морала и философията в Европа. Той припомня, че в навечерието на евровота “Гергьовден” инициира разговор сред 18-те евродепутати, като първият въпрос, на който трябва да си отговори съвременната политика е “Каква България в каква Европа искаме?”. Отговорът е силна, християнска и многообразна България в силна, християнска и многообразна Европа. Според “Гергьовден” подобна мисия е в състояние да сплоти европейското ни представителство и най-вече да е скромен, но реален принос за изясняване на българския профил в многомилионна Европа.

Няма да скрия, че в “Гергьовден” сме развълнувани от честта да влезем в задочен диалог с един от лидерите на световното християнство, коментира Петър Стоянович. След положителните отзиви от нашия Свети Синод, сега получаваме подкрепа и от Ватикана за скромните усилия да възобновим дебата по характера на бъдещата европейска конституция и на Обединена Европа въобще, допълни той. Гергьовден е на мнение, че първият въпрос, който трябва да стои пред нашите политици и след европейските избори, е “Каква България в каква Европа искаме?”

Освен ласкавите думи за нашата инициатива, Негово Светейшество казва нещо изключително точно: християнството трябва да остане маята на нашата европейска цивилизация! В тези няколко думи е побрана повече мъдрост, отколкото в томовете партия на брюкселските бюрократи, коментира лидерът на “Гергьовден”. Без християнското наследство на Европа в днешния ни ден утрешните поколения са обречени на бездуховност, а общността ни ще продължи пътя си към залеза, категоричен е той. Този въпрос ще продължи да бъде основен за политиката на “Гергьовден” като част от българската десница и през идващите години.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...