Сега: В Дупница ще наказват поповете хипариИзточник: в-к Сега

Кампания срещу свещеници, които се обличат светски, докато отслужват църковни тайнства, и такива, които вземат повече пари за църковни услуги, предприема архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. На 21 декември той свиква конференция на свещениците заради такива злоупотреби.

"Не може да ходят като последни хипари. За първи път видях свещеник с обеца. Има си установена норма за облеклото – расо, черни обувки, бяла риза и т.н. Недопустимо е да отслужват с дънки и други светски дрехи", заяви за "Сега" отец Георги. По думите му освен заради тези нарушения конференцията ще е полезна и като място, където свещениците да се запознаят.

Срещу големите такси оплакванията били устни, никой не е подал сигнал официално в писмен вид, каза свещеникът.

"Идват и ми казват, че се вземало с по 5 и 10 лева повече за различни услуги", допълни отец Георги. Той призова и вярващите в бъдеще да подават писмени сигнали срещу корумпирани свещеници, за да може да се предприемат действия срещу тях. Светият синод също бил уведомен за нарушенията и за доказана вина вече се обсъждат наказания.

Проблемът с вземането на повече пари от препоръчаните от Светия синод съществува на много места. Затова синодалните старци препоръчват на табла пред храмовете да се обявяват ценоразписите, но това се прави основно в София и по-големите градове.

Периодично свещеници предупреждават и на Централните софийски гробища хората да не си наемат първия облечен с расо, когото срещнат, а да поръчват услугата в църквата. И сега обаче по алеите се разхождат "частни" попове като отец Гелеменов, които отдавна нямат нищо общо с църквата.
Освен порицание, преместване в друга енория и в краен случай уволнение отец Георги обмисля да се налагат и глоби, които да достигат 1/3 от месечните заплати.

"Като им се вземат по 50-60 лева от заплатата, мерките ще имат резултат", убеден е той. По думите му свещениците получавали средно около 200 лв. месечно.

Георги Паликарски е и председател на кооперация "Армегедон" заедно с други местни свещеници. Именно чрез участието на фирмата бе създадено първото в страната частно гробище. Съдружниците плащаха наем на общината за терена на гробището и монопола върху цените на услугите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. toshev2006 каза:

  Ако един свещеник злоупотребява, та е или от недостиг на средства, поради ниска заплата, или защото е станал наемни заради лесна печалба.Приел сан без вяра и срах от Бога.Вината също е и в онзи, който не го е изпитал достатъчно преди да го ръкоположи.Ръкополагат, пък после се вайкат, тази не ми е ясна! „Нямало свещеници, затова се ръкополагало“.-отговарят. Е сега като ги има-„от кол и въже“, каква е ползата? Само главоболия.Ще ли да ги санкционира.?Ти ще му отнемеш заплатата, той от продажбата на нецърковни свещи ще изкара двойна!
  Няма ли го съзнанието, нямали ли го благоговението пред Бога, никоя мярка не го хваща.Всичко е „Мижи да те лажем!“
  Трябва митрополитите най-напред да си преценят хората.Щото…там се къса въжето…

 2. Vladimir каза:

  А самите „митрополити“ още по-напред, тях кой да ги преценява???

 3. toshev2006 каза:

  Народът и свещениците, братко! Като при Екзархията.

 4. Dimitriy каза:

  amij Palikarski kazva che sveshtenicite vzimat po okolo 200 leva zaplata e kak sa s taj zaplata shte se izdarga ne s danki no i bez danki shet hodjt i shet sa sveshtenici samo dokato sa v carkva – tova e zalogeno pri opredeljneto na zaplatata im pri cena na hljba 1 lev 200 leva zaplata!!! KAlugerite v Sinoda kazvat – te vzemat trebi e shom se izdargat ot trebi shet si gioo opredeljt te kakvo tolkova za edna spravka v banka /za eno natiskane na klavisha / 20 leva taksa… za prevod na suma ot 5 leva 2.80 taksa a za edno krashetne 10 leva ??Razsadete sami- za tova Bog e dal um ui razum na vseki!!!