Сега: В Дупница ще наказват поповете хипари



Източник: в-к Сега

Кампания срещу свещеници, които се обличат светски, докато отслужват църковни тайнства, и такива, които вземат повече пари за църковни услуги, предприема архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. На 21 декември той свиква конференция на свещениците заради такива злоупотреби.

"Не може да ходят като последни хипари. За първи път видях свещеник с обеца. Има си установена норма за облеклото – расо, черни обувки, бяла риза и т.н. Недопустимо е да отслужват с дънки и други светски дрехи", заяви за "Сега" отец Георги. По думите му освен заради тези нарушения конференцията ще е полезна и като място, където свещениците да се запознаят.

Срещу големите такси оплакванията били устни, никой не е подал сигнал официално в писмен вид, каза свещеникът.

"Идват и ми казват, че се вземало с по 5 и 10 лева повече за различни услуги", допълни отец Георги. Той призова и вярващите в бъдеще да подават писмени сигнали срещу корумпирани свещеници, за да може да се предприемат действия срещу тях. Светият синод също бил уведомен за нарушенията и за доказана вина вече се обсъждат наказания.

Проблемът с вземането на повече пари от препоръчаните от Светия синод съществува на много места. Затова синодалните старци препоръчват на табла пред храмовете да се обявяват ценоразписите, но това се прави основно в София и по-големите градове.

Периодично свещеници предупреждават и на Централните софийски гробища хората да не си наемат първия облечен с расо, когото срещнат, а да поръчват услугата в църквата. И сега обаче по алеите се разхождат "частни" попове като отец Гелеменов, които отдавна нямат нищо общо с църквата.
Освен порицание, преместване в друга енория и в краен случай уволнение отец Георги обмисля да се налагат и глоби, които да достигат 1/3 от месечните заплати.

"Като им се вземат по 50-60 лева от заплатата, мерките ще имат резултат", убеден е той. По думите му свещениците получавали средно около 200 лв. месечно.

Георги Паликарски е и председател на кооперация "Армегедон" заедно с други местни свещеници. Именно чрез участието на фирмата бе създадено първото в страната частно гробище. Съдружниците плащаха наем на общината за терена на гробището и монопола върху цените на услугите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...