Сега: Пак дело срещу забрана за носене на забрадкиИзточник: в. Сега

Комисията на Кемал Еюп иска определение кое е религиозен символ

Нова преписка ще бъде образувана в комисията за защита срещу дискриминация заради мюсюлманските забрадки. Жалбата на две деветокласнички и една десетокласничка е постъпила в края на миналата седмица, съобщи шефът на комисията Кемал Еюп. Трите учат в професионалната гимназия по електротехника "А. С. Попов" в Девин. Родом са от с. Гьоврен.

Момичетата се жалват, че макар да няма въведена задължителна униформа в училището, са били предупредени да не носят забрадки, защото иначе ще трябва да напуснат и да се явяват като частни ученички. Ремзие Шаиб, Фатме Чанта и Улия Шабова пишат в жалбата си, че предупреждението е направено от директора на училището Васил Василев след устно разпореждане на шефа на регионалния инспекторат в Смолян.

"В началото на миналата учебна година две от ученичките дойдоха при мен и ме попитаха могат ли да ходят на училище със забрадки", разказа Васил Василев. Тогава той им казал, че тъй като няма униформа, това си е тяхно лично решение. "Цяла година ходиха без забрадки", допълва Василев. Тази есен обаче дошло още едно момиче от същото село и трите се забрадили. "Изглежда, че някой ги учи на това да се жалват", смята директорът. Той обаче не отрича, че наистина е получил устно разпореждане от шефа на инспектората да говори с момичетата и родителите им. Според Василев няма проблем – в клас се явявали без забрадки, а навън ги слагали. И трите били отлични ученички и до този момент никой не им е попречил да учат.

Подобни заплахи за изключване са били отправени и в още няколко училища в Смолянска област, твърди обаче депутатът от ДПС Ариф Агуш. Той имал сигнали за училището в с. Върбина, Маданско, и в девинското с. Грохотно. "Има превишаване на права. Връщаме се към възродителния процес, когато ако носиш забрадка, не можеш да си купиш хляб или да се качиш в автобуса", каза той. Наскоро БТА съобщи, че две момичета от Върбина са се съгласили да не носят забрадки в клас.

Шефът на регионалния инспекторат в Смолян Тодор Петканов обясни пред "Сега", че е предупредил директорите, че според правилника за приложение на Закона за народната просвета образованието у нас е светско и това трябва да се спазва. Според него досега няма нито една отстранена ученичка заради това, че продължава да носи забрадка в час. От МОН въпреки запитване на "Сега" не дадоха отговор до края на работното си време.

Комисията на Кемал Еюп днес ще обсъжда доколко МОН е изпълнил тяхното предишно предписание и дали е необходимо да предприемат допълнителни мерки. Министерството трябваше да направи законодателни промени, с които да извади религиозните символи от училища и университети. Те обаче така и не бяха осъществени. Нужно е да регламентират кои са религиозните символи и кои не, смята Еюп.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. justice каза:

  1. РБългария е ЕДНОНАЦИОНАЛНА държава;
  2. ЗАКОН за езика;
  3. ОФИЦИАЛНИТЕ институции само на БЪЛГАРСКИ;
  4. ИЗПИТ по знания на езика – тогава гражданство и длъжности в държавните структури – справка САЩ,Литва, Латвия, Естония;
  5.САЩ няма джагатайци, няма българи, италианци и пр – има само американци И ИЗПИТ ПО ЕЗИКА, ФРАНЦИЯ- французии т.н;
  6.А тук- така намерили и приказката за зелника се знае.ЯНИЧАРИ колкото щеше!
  7. Телевизия Биг Брадър /НТВ/ Лора и Коритаров лайф, най обичат да говорят, за ЕТНОСИ, по БТВ също- Ани Цолова.
  8 В зората на демокрацията Леа Коен беше една от пионерите – радетелка на идеята, че България е била МУЛТИНАЦИОНАЛНА държава;
  Последователи са все чисти „българи“ като госпожата
  9. Манипулаторите, които формират общественото мнение са залепени за постовете си с дебели пачки пари, за да вредителстват на НАРОДА и държавата ни с указаната им линия!

 2. justice каза:

  Добре де, гледам вляво и чета поне 12-ника. Що мълчите. Напишете нещо дори ,ако щете ме ругайте, но недейте мълча. Толкова ли сте се уплашили? Хайде госпожите ги разбирам, ами мъжете? Какви съпрузи сте Ви ебе, как възпиитавате децата и как гледате жените си в очите като Ви е СТРАХ едно мнение да изразите, па макар и погрешно. Хайде престрашете се, няма нищо страшно. Представете престрашаването при подхода с първата целувка.То е едно и също. Преминаване границата на СТРАХА!

 3. Idiot каза:

  1. Съгласен съм със справедливостта.
  2. Ще бъда упрекнат, че пак се цитирам, но за джурналистите и политиците важи правилото „Разумът като съблазън“.
  3. Да си носят забрадките колкото щат и да не забравят, че са българки.