Сега: Църквата вдига резиденция вместо манастир


Източник: в. Сега

Свети Влас не е подходящ за света обител – монасите ще станат атракция, твърди Сливенската митрополия

Православната църква е решила да гради резиденция, наместо да възстановява манастира "Св. Петър" край Слънчев бряг. Това стана ясно вчера, 6 години след като бившият премиер Иван Костов направи първа копка на светата обител. "Мястото не е подходящо за манастир. Наоколо е много оживено, застроени са вили и хотели, има плаж. Монасите трябва да живеят в уединена среда и в никакъв случай не трябва да са туристическа атракция", каза вчера секретарят на Сливенската митрополия Вълкан Янев.

През 1999 г. след многократни молби от страна на БПЦ несебърският общински съвет се съгласи да замени с църквата 6 дка. Митрополията получи терени до Свети Влас, а даде на община Несебър диви парцели край с. Емона. Мотивът на градския парламент бе, че мястото се дава за възстановяване на опожарения от турците манастир "Св. Петър". С помпозна церемония теренът бе осветен и бе съставен инициативен комитет за възстановяване на манастира, чийто обществен председател стана Гиньо Ганев.

Вчера секретарят на митрополията Вълкан Янев уточни, че манастир няма да има. Според него още няма решение какво точно ще се прави върху терена. Мислело се за църква. Шефката на Бургаския исторически музей Цоня Дражева обаче съобщи пред "Сега", че е виждала инвестиционно намерение за изграждане върху въпросния терен на резиденция на сливенския владика дядо Йоаникий. Янев отрече това. "Наскоро идваха да съгласуват с мен строежа. Той бе описан като "място за почивка на митрополията", каза обаче Дражева.

Тъй като терените край Св. Влас представляват археологически интерес за Националния институт за паметниците на културата, всеки строеж по тези места трябва да се съгласува с института. "Рано или късно всичко скрито се узнава и Бог го вижда", коментира пък председателят на църковното настоятелство в Св. Влас Ангел Ангелов. Въпросните декари се намират на 50 м от морето и в момента пустеят.

ИСТОРИЯ

През XIV век по тези земи са изградени 5 манастира: "Св. Петър", "Св. Илия", "Св. Андрей", "Св. Влас", от който произлиза името на сегашния град, и девическият "Св. Ана". Всички те са унищожени от турците през XVIII век, но отделни отломки от тях все още могат да бъдат намерени.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. proben каза:

    Ако манастирите не трябва да са туристическа атракция, защо не се закрият Рилския, Бачковския и някои други? Една телена ограда, надпис „Забранено за туристи“ и вход само с пропуски от Светия Синод. Хем ще възстановим истинското монашество, хем хората ще се насочат към нормални дестинации.

    А за резиденцията – блазе им на служителите на митрополията. След тежък и изтощителен труд Церкви и отечеству на ползу (а монасите – след постнически и аскетични подвизи) – какво му трябва на човека? Един шезлонг, едно мартини, пък ако ще – и на 50 м от брега…