Стандарт: Анатемата на аборта скара докторите


Източник: в. Стандарт, бр. 5087

Призивът на сливенския свещеник отец Евгени Светият синод да забрани абортите скара лекарите. По-голямата част от гинеколозите в града скочиха срещу попа и заявиха, че църквата няма думата в светска държава. "Ако забранят абортите, просто ще се правят нелегално, което е много по-опасно", твърдят доктори. Те се заканват да дадат под съд отец Евгени за това, че нарече гинеколозите "платени килъри". Възмутени са и от отлъчването от църквата на тяхна колежка, която отказала да спре да прави аборти. Името на дамата засега остава тайна. Свещеникът обаче получи неочаквана подкрепа от д-р Пенка Спанова, която завежда детско-юношеската гинекология в Сливен.

"Изцяло подкрепям позицията на църквата, че абортите трябва да се забранят. Първо е голям грях пред Бога да премахнеш един живот", заяви тя пред "Стандарт". Д-р Спанова е специалист вече 20 години. "Всеки сам си решава, но аз съм християнка и знам, че Бог помага на мен и моите пациенти. Знам, че голяма част от тях са на друго мнение, но не се притеснявам. Къса ми се сърцето, когато трябва да направя аборт на тийнейджърка. Ето сега ме чака 14-годишно момиченце. Винаги в такива случаи говоря с майката. Трябва обаче да става истинска дискусия с психолог, родители и педагози. Това е изключително важен момент да се реши дали изобщо е нужен абортът", казва д-р Спанова. Когато влиза в църквата, тя винаги иска прошка от Бог за абортите, които е правила. Според д-р Спанова в България трябва да има забрана за аборти, а такива да се извършват само при краен случай.

Д-р Георги Илиев, който също е сливенски гинеколог, обаче е убеден, че евентуална забрана няма да доведе до нищо добро. И преди имаше такива ограничения и какво стана – процъфтяха нелегалните аборти, каза д-р Илиев. Според него дори и законова забрана няма да има реален ефект. И друг път са опитвали, но не е давало резултат. Особено за малцинствените групи – при тях въпросът с контрацептивите е доста проблемен, счита д-р Илиев. Според него църквата не може да окаже толкова силно въздействие върху обществото ни, както например католическата църква в някои западноевропейски държави.

Според д-р Илиев още се спори след коя седмица е жив ембрионът. По нашето законодателство прекъсването на бременността по желание става до 12-ата седмица. След това аборт се извършва само след решение на комисия. Днешното българско законодателство е либерално и в съответствие с европейската действителност, категоричен е д-р Илиев.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...