Стандарт: Бенедикт ХVI ни поздрави за първи път на българскиПапата отправи великденското си послание пред 100 000 богомолци на пл. “Св. Петър”.

Папа Бенедикт ХVI благославя вярващите след произнасянето на традиционното послание към света "Урби ет Орби" от балкона на катедралата "Свети Петър" във Ватикана (ФОТО АП).

Папа Бенедикт ХVI произнесе първото си великденско послание Urbi et Orbi ("Към града и към света") от балкона на базиликата "Св. Петър", съобщи АП. Това стана на 79-ия му рожден ден, който Йозеф Ратцингер трябваше да отпразнува снощи в тесен кръг в лятната резиденция Кастел Гандолфо. Сред 62-та езици, на които произнесе "Христос воскресе", бе и българският. Това стана пред 100-те хиляди вярващи, събрали се на пл. "Св. Петър". Речта на Бенедикт ХVI, в която призова за мирно съжителство между всички народи, култури и религии по света, бе прекъсвана неколкократно от бурни аплодисменти. След това даде благословията си, която според католическата вяра опрощава греховете. Бенедикт ХVI поздрави с "Христос воскресе" още по време на великденската литургия в базиликата "Св. Петър" в събота през нощта. В нея той обори схващането, че празнуването на Великден е маловажно за съвременните хора. "В термините на еволюционната теория това събитие може да се опише като най-значимата "мутация". Става дума за "скок в ново измерение", от който се променя както всеки индивид, така и цялата история. Това е трансформацията към нов живот", обобщи папата. Българските католици също празнуваха Великден. Особено празничен бе той за тези от столицата, които посрещнаха Възкресението в новия храм "Свети Йосиф", чиито четири камбани биха за първи път. Тържествената меса бе отслужена от епископа на Софийско-Пловдивската епархия Георги Йовчев.

в. Стандарт, бр. 4768, 17 април 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...