Дума: Сметната палата откри нарушения в Рилския манастир


Източник: в. Дума, бр. 11

Сметната палата обвини в куп земни грехове игумена на Рилския манастир Адрианополския епископ Евлогий, който изпълнява и длъжността "директор" на музейния комплекс. Това става ясно от доклад на нейните одитори. В Рилския манастир не са утвърдени вътрешни нормативни актове за контрол, които да гарантират ефективно изпълнение на взети управленски решения, се казва още в него.

Част от служителите на обителта през първото полугодие на 2006 г. са получавали месечните си трудови възнаграждения без сключени текущи трудови договори.

През одитния период от началото на 2006 г. до края на юли същата година процедурите на двойния подпис са прилагани при извършването на банкови плащания.

Около 60% от разходните касови ордери за отпуснати служебни аванси не са подписани от главния счетоводител. Също такъв е и относителният дял на неподписаните от него авансови отчети на подотчетни лица.

Трудовите договори на персонала не са актуализирани съгласно решенията на манастирския събор от 10 юли 2005 година, твърдят финансистите.

От това се налага изводът, че системата на двойния подпис не е прилагана във всички случаи на поемане на задължения и извършване на разход, пише в официалния одитен доклад на Сметната палата.

Междувременно от Рилската света обител съобщиха, че в момента е предприет основен ремонт на музейната експозиция. Обновеният музей ще бъде с нова настилка, витрини и подменени инсталации. Всъщност той не е ремонтиран от самото му построяване пред 1965. Музейните работници увериха, че и занапред експонат №1 ще си остане ювелирно изработеният от дърво Рафаилов кръст, изобразяващ над 300 библейски сцени. Неговият майстор, монахът Рафаил, го е изработвал в продължение на 12 години. Ценни експонати в музейната сбирка са още плащаниците – на Исус Христос (руска изработка) и тази на свети Иван Рилски.

След обновяването на музея той ще бъде включен към модерна охранителна система. През лятото, въпреки старата система, от него бе открадната ценна дарохранителница.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...