Стандарт: Благоевград ще се мери с Ерусалим


Източник: в. Стандарт, бр. 4978

Кметът комунист Лазар Причкапов е решил да превърне Благоевград в малък Ерусалим. По негова инициатива в местността Зайова поляна – най-високата точка на града, ще бъде вдигнат огромен кръст. Той ще закриля местните хора и ще привлича туристите. Около разпятието ще се изгради и цял комплекс, наречен "Православен кръст", разкриха от обществения комитет, който набира средства за реализирането на идеята.

В момента няколко архитекти работят безплатно върху проекта. Възможно е край кръста да изникне открит амфитеатър, ще има градинки и фонтани.

Единственият проблем сега е да се реши въпросът със собствеността на земята. Теренът е горски фонд и се стопанисва от Министерството на земеделието. Вече е изпратено писмо до министър Нихат Кабил с предложение за замяна на терени, за да стане общината стопанин на земята.

"Вярваме, че до края на годината този въпрос ще се уреди. Тогава всичко ще е наред и строителството може да започне", допълниха от общината.

"Кръстът е символ на вярата. Няма нищо по-хубаво от такива инициативи. Ще помогнем за реализирането на идеята", каза Неврокопският митрополит Натанаил.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...