Стандарт: Детска молитва и бял гълъб за новия храм


Източник: в. Стандарт, бр. 4843, 2 юли 2006

Предават Светата литургия на две видеостени

Премиерът Станишев поздравява родопчани за символа на Смолян

Днес Смолян ще се сдобие със своя нов символ.

Освещаването на величествения храм "Св. Висарион Смоленски" е празник на вярата за целия град и Родопите. Четири години след първата копка с водосвет, литийно шествие и под звъна на 11 камбани храмът ще отвори врати.

Съгласно канона църковната служба започна още вчера в 19 ч. Бяха осветени култовите предмети на храма – кръстът, дарохранителницата, потирите за Свето причастие и купелите за Свето кръщение и богослужебни книги. Службата се води от Пловдивския митрополит Арсений в съслужение с Ловчанския – Гавраил, и Русенския – Неофит, заедно със свещениците от Смолян.

Часове преди започване на службата всичко в храма беше готово за днешното тържество. Майсторите на иконите Елена и Дечко Дечеви и авторът на иконостаса проф. Кънчо Цанев поставиха на място последната икона. Тази на патрона на църквата свети Висарион. Специалисти по озвучаването направиха последна проверка на апаратурата, пускайки църковни химни. С помощта на ветерана на музейното дело в Смолян и главен редактор на списание "Родопея" Никола Дамянов бяха подредени и иконите в криптата. Отвън работниците грижливо заличиха последните следи от положения труд, а охраната едва успяваше да връща напиращите любопитни граждани и туристи, желаещи да надникнат в храма.

Днес от 8,30 ч ще продължи освещаването на храма, а от 10 ч започва Божествената Света литургия. Две огромни видеостени пред църквата ще предават литургията на живо за всички събрали се. Тя ще завърши с 10-минутна проповед на Пловдивския митрополит Арсений. Официалното тържество пред храма ще бъде открито от Кръстьо Кръстев, директор на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов". Той ще предостави думата на министър-председателя Сергей Станишев, на кмета на община Смолян Дора Янкова и на главните ктитори на храма Здравка и Тодор Баткови. Бял гълъб, пуснат от 7-годишно дете, което преди това ще прочете молитвата "Отче наш", ще възвести символично Божията благословия за храма и града.

В края на официалното откриване кметицата Дора Янкова ще обяви Здравка и Тодор Баткови за почетни граждани на града. Двамата ще получат почетни знаци и благодарствени грамоти.

Семейство Баткови получи специално поздравление от столичния кмет Бойко Борисов. "За нас българите построяването на църква е както начин да защитим своята вяра, така и израз на родолюбие", се казва в посланието.

Съгласно стародавната българска традиция миряните ще бъдат поканени на благословена трапеза. С агнешки курбан и продукти ще бъдат зарадвани и пет приюта и детски домове.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...