Поп смаза от бой двама апаши


06 Декември 2005 г., в. Вяра, информационният всекидневник на Югозападна България

Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски смаза от бой двама апаши при опит да оберат дома на баща му Методи Паликарски в село Яхиново. 28-годишният Борислав Темелакиев от село Пиперево е със счупен десен крак и с множество охлузвания по лицето и тялото, а неговият авер – 33-годишният Светослав Христов от Дупница, е само с натъртвания.

Двамата са настанени в хирургичното отделение на дупнишката болница, като делят съседни легла в една от стаите. Дълго време двамата отказвали да кажат на лекарите в спешно отделение на дупнишката болница кой и къде ги е бил. Двамата дошли по различно време и за прегледите. Едва след като отец Паликарски сигнализирал в полицията за извършената кражба, била направена връзката и дупнишките полицаи веднага започнали разследване по случая.

Побоят станал около 30 минути след полунощ в понеделник.

Според отец Паликарски двамата крадци вероятно са проникнали около 18 часа в дома на баща му, който починал преди 40 дни, и започнали да тарашат. Те подготвили за изнасяне медни и метални съдове и казан за ракия. Вече приготвяли да пренесат на една конска каруца плячката, когато от тъмното изскочил отец Паликарски и ги спрял.

“Отидох да нахраня животните в дома на баща си, след което около 18 часа тръгнах към къщата си при семейството. Към 22 часа отидох към селската фурна да поръчам погача за 40 дни на баща ми. Тогава видях крадците да изнасят от дома на баща ми цялата посуда. Бяха обърнали къщата наопаки. Зачаках ги на една от уличките. Когато дойде конската каруца, за да качват багажа, аз излязох и започнах да ги налагам с една летва. Имаше още един с тях, който по всяка вероятност е стоял на пост, но не е успял да ме види. Всички се разбягаха, после разбрах, че на едно от момчетата е счупен кракът. Какво да ви кажа, като ги видях в дома на баща ми, не ми издържаха нервите. Цялото село е пропищяло от тях, обраха много домове. Мисля, че постъпих така, както всеки друг на моето място”, каза пред “Вяра” архиерейският наместник отец Георги Паликарски.

Вчера сутринта на гробището в село Яхиново отец Паликарски отслужи панихида на гроба на баща си за 40 дни от смъртта му.

33-годишният Борислав Темелакиев и 28-годишният Светослав Христов са стари познайници на полицията. Срещу тях има множество висящи дела за кражби. Срещу тях ще бъде образувана преписка за незаконно проникване в чужд имот, а срещу отец Георги Паликарски – за нанесен побой, обясни говорителката на РДВР-Кюстендил Катя Табачка.

Вчера следобед архиерейският наместник бе привикан в дупнишкото следствие, за да даде показания.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...