Стандарт: Дясната ръка на папата освети храм в София


сн. Виктор ЛевиЗлатен потир и дискос получи църквата "Свети Йосиф" от правителството

Българите да станат носители на евангелско благовестие в Европа, пожела кардинал Содано

Нека българите да се превърнат в носители на евангелското благовестие в Европа, за да бъдат достойни наследници на делото на св. св. Кирил и Методий. Това пожела в проповедта си на български език при освещаването на католическата катедрала "Св. Йосиф" в столицата държавният секретар на Ватикана кардинал Анджело Содано. Продължилата час и половина тържествена меса бе водена от монсеньор Содано в съслужение с архиепископ Питро Пиопо от Ватикана, с папския нунций у нас архиепископ Джузепе Леанца и с тримата български католически архиереи – апостолическия екзарх Христо Пройков, Софийско-Пловдивския епископ Георги Йовчев и Никополския Петко Христов. Кардинал Содано извърши миропомазването на олтара, а останалите епископи – на стените на храма.

След освещаването на храма бе отслужена първата неделна литургия. Тайнствата бяха извършени със златния потир, подарен преди 4 години лично от папа Йоан-Павел II по време на неговото посещение в България. От свое име кардинал Содано подари дарохранителница, където да бъде съхранявано Светото причастие.

Радостното за петте хиляди столични католици събитие бе уважено от БПЦ в лицето на митрополитите Дометиан Видински, Неофит Русенско-Червенски и от главния секретар на синода архимандрит Наум. "Радваме се заедно с вас за новия Божи дом в София", каза в приветствието си от името на патриарх Максим митрополит Дометиан. Той подари на кардинал Содано икона на света Богородица, като подчерта, че Божията майка е еднакво почитана и от католици, и от православни. Мюсюлманското вероизповедание в България бе представено от заместник главния мюфтия Шенол Али.

На тържествената церемония присъстваха десетки посланици от католически страни, ръководителят на делегацията на Европейската комисия в България Димитрис Куркулас, вицепрезидентът Ангел Марин, министрите Меглена Кунева, Радослав Гайдарски и Стефан Данаилов, както и столичният кмет Бойко Борисов и директорът на Дирекция "Вероизповедания" в МС проф. Иван Желев. Министър Кунева подари от името на правителството златни потир и дискос.
След литургията папският нунций архиепископ Джузепе Леанца даде обяд за официалните лица в хотел "Шератон". Вечерта кардинал Содано бе приет в Синодалната палата от митрополит Кирил Варненски, а днес ще се срещне с президента Георги Първанов.

Новата катедрала "Свети Йосиф" се издига на мястото на стария едноименен храм, осветен през 1880 г. На 30 март 1944 г. той е разрушен по време на бомбардировките. Едва след 1989 г. стана възможно да започне възстановяването на църквата. Нейният основен камък бе осветен при посещението на Светия отец Йоан-Павел II в България през май 2002 г., а проектът е на арх. Константин Пеев.

Новата катедрала разполага с 350 места за сядане. С правостоящите в него ще могат да се съберат около 1000 богомолци. Кулата на камбанарията се издига до цифрата на Христовата възраст – 33 метра. В нея са монтирани четири камбани, на които мелодията и силата на звука ще се задават с компютър. Освен храма комплексът включва още енорийски дом за свещениците от ордена на капуцините и пастирски център.

в. Стандарт, бр. 4802, 22 май 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...