Стандарт: Маймунка запали свещена война


снимка: Анна Георгиева, в. СтандартИзточник: в. Стандарт, бр. 5091

Попове се хванаха за брадите преди Великден; Дупнишкият архиерейски наместник ядоса колегите със скъпи раса и джипове

Екзотична маймунка разпали война между свещеници седмици преди Великден. Някъде по средата между Заговезни и най-големия християнски празник поповете в Дупница се хванаха за брадите. Вместо да се молят за спасението на своите, а и на нашите души, те започнаха грозна компроматна война, обвинявайки се в далавери и нарушаване на каноните. Четирима градски свещеници скочиха срещу архиерейския наместник Георги Паликарски. Няколко дни след преминалото уж спокойно събрание на поповете от околията размирниците гръмнаха първия изстрел срещу шефа си. На нарочна пресконференция те обявиха, че Паликарски злоупотребява с църковните пари, завзел е цялата власт и върши вандализъм в старо гробище. В писмо до патриарх Максим и Светия синод четиримата броят благинките на своя началник, скъпите му раса, скъпата му кола и…. скъпите играчки на дъщеря му, сред които има и жива маймунка. От своя страна набеденият се закани, че ще ги изгони, защото са наемници и безбожници.

Историята започва с безобиден подарък, който едната от близначките на Паликарски получава като подарък. Маймунката е донесена в семейната къща в село Яхиново през есента. 21-годишната архиерейска щерка разбуни страстите в града тогава, разхождайки необичайния си домашен любимец. За нетрадиционното за нашите географски ширини животинче е направена специална клетка в жилището, а стаите се затоплят постоянно. Кой и колко е платил за маймунката, не се знае. Паликарски твърди, че тя е подарък на дъщеря му от нейния приятел. Дъщерята пък споделяла пред познати, че сама си я е взела от магазин в София с лични спестявания. Срещу живата играчка скочи бившият архиерейски наместник отец Благой Стоянов, който бе сменен преди четири години от Паликарски. Стоянов и тримата от групата му са описали маймунката в сигнално писмо до Максим като съмнителен харч на шефа си. Според тях животинчето е взето от Гърция за две хиляди долара. Какво общо има тя с проблемите в духовната околия, само авторите си знаят. Местни зевзеци се майтапят, че свещениците не понасяли животинката, защото била отявлена мъжемразка. Като видела представители на силния пол, пищяла неистово.

Наред със закачката за домашния питомец мъжете в расо в Дупница си отправят сериозни и скандални обвинения в злоупотреби и неспазване на канона. Както са се хванали за брадите, само синодът може да реши конфликта, коментират миряните. Очаква се от канцеларията на патриарха да реагират още тази седмица на писмата от двата враждуващи лагера и да се назначи проверка.

Единият документ е изпратен до Светия синод с копие до Дирекцията по вероизповеданията още миналата сряда. Подписан е от градските свещеници Георги Николов, Ивайло Ханджийски, протойерей Благой Стоянов и Методи Кръстев. Те настояват за ревизия на архиерейския наместник на Дупнишка околия отец Георги Паликарски. В писмото недоволните набеждават шефа си в самоуправство. Малко след като бил назначен за председател на храма "Св. Георги", Паликарски предизвикал проверка с цел да бъде сменен архиерейският наместник протойерей Благой Стоянов. В нея участват Йорданка Димитрова, която е касиерка на черквата "Свети Георги", Елена Зарева, Екатерина Маринова, Маргарита Петкова и техни близки, които след това получили предварително обещани им в храма "Свети Георги" длъжности. Четиримата винят архиерейския наместник, че е сменил старото настоятелство и е превърнал черквата в частна, че си е купил расо за 800 евро, а подчинените му не са получавали пари за облекло от четири години.
В Яхиново и останалите три села, които Паликарски обслужва, не се ползват свещи от свещоливницата, а се продават "цигански", купени за два лева килограмът. На пресконференцията четиримата заявиха, че по бюджет се предвиждат пари за отопление на черквата, а такова не е купувано от четири години насам. Те удрят наместника и с обвинения за присвояване на дарения. Липсвали книги с описаните постъпления, нямало и протоколи за тях. Касите се отваряли и броели само от касиерката Димитрова. Не била направена книга за даренията за нов манастирски комплекс "Света Марина", идеята за който била обявена публично и рекламирана от Паликарски. Храм все още не e направен. Когато той се включил в довършителните работи на параклиса "Възнесение Господне", изчезнали кубици бетон и материали, осигурени с пари на дупничани.

Разбунтувалите се попове винят архиерейския наместник в кощунство. Десетки християнски гробове били унищожени, а костите хвърлени в река Джубрена, след като багери разкопали старото гробище до черквата "Свети Никола". Бригадата била пратена там от Паликарски, за да прави паркинг. Такъв вандализъм не е познат дори от вековете под турско робство, ядосват се отците Благой, Методи, Йоан и Георги. Те питат как така наместникът и касиерката му живеят в разкош. Паликарски карал джип за осем бона, а той и Йорданка Димитрова си купили апартаменти в най-скъпата част на Дупница.

Изровените от минали години "грехове" на началника си свещениците оправдаха с наложено им досега мълчание. Бяхме заплашвани с Викарийния епископ и главния финансов ревизор Иван Кошлуков, твърдят четиримата. Те обявяват, че са снели доверието си от Паликарски и не желаят повече да им е шеф.

Отец Паликарски: Безсрамници! Носят дънки и червени обувки

"Това си е чиста проба отмъщение, задето ги подгоних за абсурдното облекло и неспазване на църковните канони", контрира архиерейският наместник на Дупнишката духовна околия отец Георги Паликарски. "Нито лев не съм взел от дарения, цялата документация е в Светата митрополия в София", отрича обвиненията набеденият. Останалите "крошета" с джипа и маймунката смята за смешни. "Взех си японски джип преди няколко месеца. 16-годишен е. Не струва осем бона, а малко над шест хиляди", твърди отецът. "Първо дрехите да си видят, тогава да нападат дъщеря ми за подарената маймунка. Приятелят й я купи, не аз!", ядосва се наместникът. Според него в основата на атаката стои отец Ивайло Ханджийски. Нападките започнали, след като през декември Паликарски свикал областна конференция, за да въведе окръжно разпореждане от Светия синод за спазване на каноничното облекло и дисциплина. Тогава отец Ивайло подтикнал колегите си да не подписват нареждането и предвидените при нарушения глоби. Ходят като хипари – с дънки под расото, с червени обувки и чорапи и със златни гривни по ръцете, порица ги Паликарски. Той нападна опонентите си, че не се грижат за храмовете, че отец Методи не е видял на място нито веднъж строителните дейности в храма "Свети Никола", чийто председател е, нито се интересувал от предстоящия ремонт. Черквата в село Блажево, където служи Ивайло Ханджийски, пък щяла да падне пред очите му, а той нехаел.

"Ако бях на тяхно място, щях да се снижа по-ниско от мравката, а не да вдигам скандали по време на Великите пости! Стига съм ги търпял, ще искам отстраняването им. Те са тумор в тялото на църквата и трябва да се изрежат със скалпел! Второбрачни и третобрачни са, да си вървят в светския живот!", призова архиерейският наместник.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...