Стандарт: Моряци рисуват кораби в църква


Наричат Несебър "енциклопедия" на християнското църковно строителство. В него са открити досега 44 църкви, от които 18 са добре запазени. Те покриват напълно периода от V до ХIХ век. Като се има предвид обаче, че островът е бил поне три пъти по голям, очевидно е, че и броят на църквите е надвишавал сто.

Тук са най-старите в България раннохристиянски базилики. Първата от тях – "Св. Богородица", е разполовена от свлачище. Затова т. нар. Стара митрополия, строена през V век, е почти цяла и тухлените й арки тържествено надвисват над смълчаните къщи.

В ХII-ХIV век настъпва сякаш някакъв архитектурен разгул. Строят се голям брой малки кръстокуполни църкви. Затруднени от изисквания малък обем на храма, архитектите изливат таланта си върху външните фасади. Начупени и украсени с гирлянди от керамични розети, оцветени с всички цветове на дъгата, фигури от тухли и бели камъни, те приличат повече на шевици върху ризи, отколкото на стени от сгради. Такива са църквите "Христос Пантократор", "Св. Иван Неосветени", "Св. Параскева" и др. Най-любопитна обаче е пристанищната църква "Св. Стефан". По фасадата, а и по стенописите има десетки графити на средновековни военни и търговски кораби, гемии, лодки. Дали това не е била своеобразна моряшка молитва за небесно покровителство при бури?

в. Стандарт, бр. 4747, 27 март 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...