Стандарт: Мраморна икона пази Бяла от катастрофи


фото: Анна ГеоргиеваИзточник: в. Стандарт, бр. 5008

Вдигат каменни изображения на Богородица по рисковите шосета


Кюстендил. Властта едва ли ще помогне скоро на хората в Бяла. Йеромонах Павел от метоха в град Рила обаче е твърдо решен да спре катастрофите по пътищата. До 40 дни ще бъде готова неговата специална еднометрова икона на Богородица, която ще бъде монтирана на злополучния мост.

Самоукият художник твърди, че рецептата е изпитана и ще спре кървавата война по родните шосета. Отец Павел рисува иконата със специални бои върху мраморна плоча. Височината е 1,20 метра, а ширината – 85 см.

Монахът призовава кметството в Бяла да намери място за монтаж и да дойде да си я вземе от метоха. "Тази война по пътищата трябва да спре. Господ ни подлага на изпитание с тези трагедии, и то все покрай празници. Трябва да търсим закрила. Нужно е място, където пътниците да спират, за да се помолят и да запалят свещица за здраве", обяснява отец Павел.

Каменните изображения на Богородица с Младенеца ще бъдат поставени на всички рискови участъци по родните шосета. Такава икона вече спря прокобата край Кочериново по пътя за Рилския манастир. Втора ще бъде монтирана през пролетта в Благоевград.

Светското име на 50-годишния йеромонах е Румен Димитров. Преди няколко години той започнал първата си каменна икона, която е два метра висока. В долната й част е поставено изображение и на св. Иван Рилски. След дълга битка с общината в Кочериново успява да намери място за творбата си на шосето, където смъртта си са намерили десетки хора. Твърди, че дотогава там са ставали тежки катастрофи през два-три месеца. Откакто е иконата, нямало нито едно. Монахът е обиден от лошото отношение на чиновниците, които дори не го поканили на освещаването. Следващата пролет ще бъде вдигната Богородица и пред новата гара в Благоевград. Градът е избран чрез жребий, за да не се сърдят хората. "Ще направя мраморна икона на всеки, който поиска", обещава майсторът.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...