Бившият столичен мюфтия арестуван за пропаганда на радикален ислям у нас


Източник: Нетинфо

Бившият мюфтия на София Али Хайредин е бил арестуван при съвместна акция на Националната служба "Сигурност" и ГДБОП срещу четиричленна престъпна група, проповядваща радикален ислям, свещена война срещу "неверниците", промяна на конституционния ред в България с установяване на "халифат", "шериатска държава", както и религиозна омраза, полигамия и други принципи, противоречащи на основния ни закон и инкриминирани от Наказателния кодекс.

Хайредин, който е лидер на създадения м.г. "Съюз на мюсюлманите в България" търсел българи, които да приемат исляма. Антимафиотите са разкрили и два уебсайта, в които задържаните двама мъже и две жени са пропагандирали идеите си.

Лидер на групата е бил 51-годишният Хайредин. Според полицията той е свързан с йорданския гражданин Ахмад Муса, който бе експулсиран от страната ни през 2000 г. заради създаване на структура на ислямската радикална организация "Мюсюлмански братя".

Задържана е и неговата "духовна съпруга" А.Д., също на 51 години. Задачата й е била да събира материали от чеченски сайтове, да ги превежда на български език и да ги публикува на специализирания сайт.

Администраторът на единия от тях – 27-годишен мъж, както и още една 37-годишна жена също са били арестувани. Тя е била повлияна от проповедите на лидера на групата, приела е исляма и е създала друг ислямистки уебсайт, в който се пропагандира уахабизъм – идеологията на съвременния тероризъм и идейна основа на организацията "Ал Кайда".

В публикуваните текстове се проповядва радикална форма на джихад срещу всички, които не са приели исляма за своя вяра. Мюсюлманите в целия свят се призовават да подпомагат войната с неверниците чрез физическа сила, пари и оръжие.

При обиските в дома на единия от задържаните са открити и позиви като "Всеки комин – минаре", апели за бойкот на президентските избори, както и материали, свързани със забранени у нас фондации или организации, на които е отказана регистрация.

Сред намерените материали има и такива, които показват връзка на задържаните с лица от арабския свят и от Западна Европа, съобщи следователят от Националната следствена служба Светльо Иванов.

Прокуратурата ще поиска постоянни мерки за задържане, предстоят още арести. Трима от арестуваните са задържани под стража за 72 часа, един е пуснат под парична гаранция.

Случаят е поет от прокурор Чавдар Ангелов. Предстои да се извършат експертизи на хард-дисковете, открити при операцията, както и на други носители на информация, заяви той.

Магистратът обясни, че четиримата могат да получат наказание лишаване от свобода до 3 години. С оглед на световната обстановка обаче това са твърде занижени санкции и законодателят би трябвало да им обърне внимание, коментира още Ангелов, цитиран от БГНЕС.

Секретарят на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов отрече мюфтийството да е имало отношения с създадения през 2006 г. "Съюз на мюсюлманите в България".

Пред БНР той отрече възможността Хайредин да е проповядвал радикален ислям.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...