Стандарт: 10 000 се помолиха в смолянския храм


Източник: в. Стандарт, бр. 4844, 3 юли

"Цял живот чакам да видя такъв храм в Родопите." Със сълзи на очи възрастна жена си пробива път сред множеството в центъра на Смолян. 83-годишната баба Марудка Чернева е дошла чак от село Широка лъка, за да види новата църква "Свети Висарион Смоленски". Тя е една от хилядите.

Площадът в сърцето на Родопите се оказа тесен за хората, които искаха да станат част от големия празник на 2 юли. 10 000 българи от цялата страна се стекоха, за да присъстват на откриването на втория по големина храм у нас. Два часа преди началото на първата утринна служба и официалното откриване миряните вече се тълпяха, за да запалят свещи пред иконите. Облечени в най-новите си дрехи, християни, мюсюлмани и атеисти се дивяха пред великолепието на архитектурното творение.

"Четири години сме свидетели на градежа на храма и затова днес с такова вълнение дойдохме за освещаването му", каза 40-годишната Соня Костова. "Господ да дава живот и здраве на фамилия Баткови, защото това, което направиха днес, не е само за Смолян, то е за цяла България", допълни смолянският бизнесмен Георги Чилингиров. И предложи всеки, който влиза в църквата, първо да пали свещ за ктиторите – Тодор и Здравка Баткови. "Огледайте се наоколо. Тук има християни, мюсюлмани, католици, хора от всички религии, защото Бог е единствен. Жалко, че единствената ми дъщеря е в Германия, и не може да зърне това чудо", сподели друг развълнуван смолянчанин.

Сред множеството наистина можеха да се видят много забрадени жени и момичета. Със семейството си бе и Ариф Абдулах, председател на обединението за мюсюлманско развитие. "Всички се радваме на този нов храм. Няма нищо по-хубаво от почитането на Бога, който е един за всички. За да живеем в мир и разбирателство, най-важното е силната вяра на хората", заяви Абдулах.

"Имахме една мечта и тази мечта се сбъдна", обобщи директорът на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" Кръстьо Кръстев, който водеше светската част от тържеството.

Християни и мюсюлмани се просълзиха, когато думата взе основният дарител на храма адвокат Тодор Батков. Той самият едва сдържаше вълнението си. "Голям българин!", промълви с треперещ глас 90-годишен родопчанин, подкрепян от внука си.

За освещаването на църквата в Смолян пристигна голяма част от родния политически, бизнес и интелектуален елит. Пръв в новия храм се черкува министърът на културата Стефан Данаилов. За да поздрави смолянчани и да запали свещ пристигна и премиерът Сергей Станишев. С него бяха вицепремиерите Емел Етем и Асен Гагаузов. Тук като смолянчанин бе и правосъдният министър Георги Петканов. За освещаването пристигна Анастасия Мозер със съпруга си, главният омбудсман Гиньо Ганев, цялото ръководство на партия "Ред, законност, сигурност", начело с Георги Марков, Атанас Железчев и Яне Янев, също Петър Берон и Павел Чернев. От далечна Япония специално за тържествения ден долетя посланикът ни акад. Благовест Сендов със съпругата си. Тук за празника бяха всички местни депутати, кметове и областни управители от Родопския регион. Тържеството не пропуснаха и видни историци като проф. Божидар Димитров и проф. Николай Овчаров, който събра погледите на всички, появявайки се облечен като Индиана Джоунс. Цвят на множеството придаваха магът Астор, който обеща, че няма да открадне храма, и колегата му от Смолян Дан Кристо. Той всеки момент ще стане татко за втори път и се зарече да кръсти наследника си в новия храм. Целият футболен отбор на "Левски", начело с Наско Сираков и нежната му половинка Илияна Раева, също бяха в центъра на вниманието на смолянчани. Освещаването на храма получи и символична Божия благословия. Небето търпеливо изчака да бъде раздадена благословената трапеза и едва тогава изсипа охлаждащ летен дъжд над родопския град.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...