в. Вяра: Убийците на отец Стефан осъдени за смърт по непредпазливост


Източник: в. Вяра

Двамата подсъдими за зверското убийство на отец Стефан от Банско Борислав Еринин и Малин Сакарев вчера бяха осъдени за причиняване на смърт по непредпазливост. Петчленен състав на Окръжен съд-Благоевград, председателстван от Явор Гебов, вчера постанови 5 години и половина за Борислав Еринин и 4 години и половина за Малин Сакарев, като ги призна за виновни по чл. 124 от НК – умишлено нанесена средна телесна повреда, вследствие на която е настъпила смърт по непредпазливост.

Прокурор Евгения Стоянова поиска наказание от 17 години лишаване от свобода за престъпление по чл. 116 от НК – тежко умишлено убийство, в резултат на което на 22 юли 2002 г. Стефан Камберов е починал по особено мъчителен начин. “Така наречените свещеници са пили алкохол и, обсебени от агресия, прескочили оградата, за да догонят отец Стефан. С ярост, жестокост, бездушие безпричинно е убит беззащитен човек. Съдебномедицинската експертиза показва, че той е повален на земята и пребит с тояги. Малин Сакарев се е опитвал да прикрие и омаловажи вината си. Той казал на свидетеля Калайджиев: “Може кола да го е блъснала, сам да е паднал”. Въобще нещастен случай. “Това, че Малин Сакарев е свещеник, е изключително отежняващо вината обстоятелство. При определяне на наказанието на двамата то трябва да бъде в пределите на чл. 116 от НК – 17 години лишаване от свобода” – пледира прокурор Стоянова.

След вчерашната присъда тя заяви, че ще помисли дали ще протестира срещу определението на съда. Благоевградските магистрати преквалифицираха обвинението в по-леко при определяне на присъдата. ”Истинският съдник е друг. Този, който е над нас и вижда това, което правим. Ние подходихме със смирение и боязън към делата на свещениците”, заяви след произнасяне на присъдата съдия Явор Гебов. “Жалкото е, че един достоен човек си отиде по един жесток начин. Огорчен съм от тези присъди. Това не са истинските виновници. Истинските виновници се прикриват”, заяви вчера за “Вяра” отец Филип, ученик на покойния ставроиконом на църквата “Св. Троица” отец Стефан Камберов.

На 21 юли 2002 г. вечерта отец Стефан тръгва сам към манастира ”Св. Пантелеймон”, за да протестира срещу превземането му от свещениците на Максим. Преди това отива до полицията, за да уведоми, че ще започне гладна стачка.

След като стига до манастира, построен лично от него, вижда, че портата е заключена. Сяда на пейката, наблюдаван от десетки свещеници, които по същото време пият в столовата. Те са получили инструкция лично от владиката да пазят манастира от разколниците. Виждайки отец Стефан, към него се приближава Еринин, който започва да го хули и ругае. Не може да забрави, че преди месеци е осъден за дребно хулиганство заради непристойно поведение в църквата “Св. Троица”. Отец Стефан му търси прошка и моли да го оставят да преспи навън, защото вече наближава полунощ. Свещеникът не е оставен на мира и натирен да си ходи. Еринин хуква след него уж да го съпроводи по стръмната пътека и изпрати.

Малко по-късно на 200 метра от манастира започва “дяволската вакханалия”. Стоновете и молбите за помощ на 66-годишния свещеник са чути от ромско семейство, което спало в бивак наблизо. Циганите Рашко и Богдана Боневи чули виковете “Борисе, остави ги”, но, изплашени, не посмели да излязат навън. Свещеникът Никола Мунин твърди, че като се върнал в манастира, Еринин казал “Отпрахме му се”. Подсъдимият Малин Сакарев също заяви, че чул Еринин да казва за отец Стефан “Взех му мерата”. В обясненията си пред съда двамата подсъдими поотделно отрекоха, че са пребили свещеника, и всеки прехвърли вината върху другия. Еринин на няколко пъти не се въздържа и се обърна към Сакарев да признае, че той е убил отец Стефан.

”Не мога да издържам тези клевети. 4 години страдам без вина. Малине, защо не си признаеш?“, роптаеше Еринин.

В защитната си пледоария топадвокатът Рени Цанова заяви, че това е голяма човешка трагедия, провокирана от борбите между двата синода. Под външен претекст в името на Бога е умъртвен един свят човек, чиято съпруга не пожела да се конституира като граждански ищец и частен обвинител. Адвокатът поиска съдът да оневини Еринин и заяви, че представената от прокуратурата фактическа обстановка е необоснована. “Няма нито един свидетел освен Малин Сакарев, който да твърди, че Еринин е бил отец Стефан. Моят доверител заяви, че той е изпратил до нивите свещеника. Свидетелите Варин и Калайджиев казват, че са видели в гръб Малин Сакарев как блъска отец Стефан и той паднал.

Необяснимо е поведението на Сакарев. Защо е свалил расото и панталоните на отец Стефан и след това ги е сгънал и сложил върху трупа? Защо е изтеглил трупа и го е покрил с растителност? Къде са снимките от огледа, къде са фасовете?

Кой е този дякон, който е дал инструкции какво да говорят свещениците”, попита адвокат Цанова. Важните веществени доказателства, сред които фотоснимки, следи от обувки върху земята, са изчезнали. Борислав Еринин носеше до последно със себе си обувките, с които е бил в злополучната нощ и които не са взети за изследване.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...