Темата на Нова: Продадоха гробище на арабски милионер


Източник: Нова телевизия

Репортаж от село Искрец, Софийско, 28 Май 2006, неделя. Разкопани гробища, счупени кръстове, захвърлени черепи, поругани кости. Тази смразяваща гледка посреща посетителите в софийското село Искрец. До преди два месеца тук се е намирало най-старото гробище в района, датиращо от XIX век. Сега гробището е продадено на чуждестранен инвеститор и върху него се строи луксозен имот.

Работник: Ей, нагоре, по тази поляна цялата имаше кръстове.

Репортер: Преди колко време?

Работник: Преди два месеца.

Репортер: И вие какво направихте?

Работник: С кирката ги измъкваш от земята, натоварваш ги на камиона и заедно с попа и ето ги в черквата. Ще те заведа да ги видиш….

Репортер: Вие сте унищожили едно гробище?

Работник: Не сме нищо унищожили, моля ви се.

Репортер: Защо сте махнали кръстовете на гробовете?

Работник: Защото на собственика не му харесват там. Той ги е купил. Какво да ви обясня повече.

Репортер: Вие лично как се почувствахте като ви накараха да разкопаете гробището и да извадите кръстовете?

Работник: Лично аз като християнин, беше ми малко неприятно, но попът идва, чете си, минава си на всеки кръст, както се мести кръст.   

Репортер: Колко кръста преместихте към църквата?

Работник: Ела надолу и ще ги преброиш. Аз откъде да знам.

Километър надолу намираме двайсетина кръста, захвърлени в двора на църквата в Искрец.

Работник: Няма никакво кощунство, попът си е ходил, водосвет е правил горе, местото не е копано много нагоре, така че…

Репортер: На мене ми изглежда кощунствено.

Работник: Е, сега, на много им изглежда така, но това е положението!

Репортер: Това не е ли кощунство?

Протойерей Васил: Кое е кощунство?

Репортер: Да бъдат местени кръстове? Да бъде продавано гробище?

Протойерей Васил: А е практика в България. На колко места го правят това нещо и го направиха. Кощунство е където костите, където са се намирали, и са ги изкарали тука до реката с пръстта, не са ги отбирали. Това е кощунство.  

Отиваме на реката край Искрец, за да търсим човешки кости. На пръв поглед непосилната задача, всъщност се оказва много лесна.

Край реката намерихме останки от човешки скелет. Това са части от тилната кост на череп, а малко по-надолу намерихме бедрена и раменна кост.

Брегът е засипан с тонове прясна пръст, която според местните хора е била изровена от гробището.

Надолу по реката се натъкваме на истинска дига от кости и черепи. За да проверим техния произход, ще ги занесем в института по антропология в София.

Проф. д-р Йордан Йорданов, директор на Института по експериментална морфология и антропология: Категорично тези костни останки принадлежат на индивид от рода човек, т.е. те са човешки кости.

Според д-р Йорданов тези кости са на около 50 г. Състоянието им е много лошо, тъй като дълго време са стояли във влажна среда. Антропологът обясни, че законодателството ни допуска ексхумация, но при строг регламент за препогребване, какъвто в случая не е изпълнен.

Проф. д-р Йордан Йорданов, директор на Института по експериментална морфология и антропология: Там, където и когато гробищният парк и гробището се преместват, става със съдействието, желанието и участието на родствениците – те отварят гробовете, разкопават гробовете на своите близки, на своите предшественици, пренасят ги и ги погребват в новото гробище. 

Никой от хората в Искрец не е бил предупреден, че ще има препогребване на близките им.

Васил Радев, жител на с. Искрец: Има ли закони в тази държава? Как може? Това не е ли гавра? Не е ли вандалство? Ами тези кости, които се белеят по реката. Ами те и по турско робство не са ни разрушавали гробищата! Как може сега ливанец да дойде тука и да ни бута кръстовете. Аз не съм чул никъде едно гробище да има давност. То си е гроб. Там са костите на нашите деди и трябва да си останат докрай!

Григор Атанасов, жител на с. Искрец: Цялото село се е вдигнало като кошер. Но какво да направим, след свършен факт вече.

За разлика от съселяните си, кметицата на Искрец не беше изненадана от случилото се и намери логично обяснение.

Славка Иванова, кмет на с. Искрец: В миналото там е имало стари гробища. Съвсем логично е, когато се работи на терен, където има стари гробища, да има и кокали.

Кметицата призна, че тя е разрешила разкопаването.

Славка Иванова, кмет на с. Искрец: С цел да се обособи дига и да се запазят селскостопанските имоти, казах пръстта да се изсипва там, не кокалите. Щом като са намерили кокали, може би е трябвало по някакъв начин да сигнализират и да се опитаме да не ги оскверняваме тези кокали, защото стари, стари, ама все пак са кокали.

Репортер: Как християнският канон осъжда един такъв вандалски акт?

Протойерей Васил: Не е виновен този, който го върши, защото той е с друга вяра. Виновен е, който им го е продал. 

Теренът на гробищата е продаден на 29 август м.г. на ливанеца Газуан Шараф. Под договора за продажба стои подписът на тогавашния кмет на Своге, а сега областен управител на София Емил Иванов. В документа закупеният имот фигурира като детска градина. Действително на продаденото място се е намирала детска градина, твърдят в Искрец. Но към този терен е включен като прилежащ и намиращият се в съседство гробищен парк. Не е ясно как той е попаднал в регулацията на селото. Земята под гробищата е преобразувана в частна общинска собственост и е продадена заедно с детската градина. Грешката не е направила впечатление на никого.

Репортер: Как се е получило това недоразумение с гробището?

Емил Иванов, областен управител на София-област: Ами вижте, в документите ние не сме знаели, че има старо гробище изобщо.
 
Новият собственик Газуан Шараф също отрече да е знаел, че купува гробище. Въпреки твърденията на работниците, че той им е наредил да махнат кръстовете

Газаун Шараф, строителен предприемач: Тази земя съществува от милиони години.  И в цялото земно кълбо има хора са живели, са умрели – под път и на път. Ние не можем да гарантираме, където и да копаем, че има човешка кост, или животинска кост и т.н. Това, което казвате, за там не мога да гарантирам за някои неща, които не съм ги виждал.

Емил Иванов, областен управител на София-област: Аз ви благодаря, че засягате темата и веднага ще разпоредя да бъде направена необходимата проверка и ако има засегнат обществен интерес, веднага ще реагирам. За 7 г. като кмет преди на община Своге винаги общественият интерес е надделявал над всякакви интереси,  контакти, бизнеси и т.н.

Оказва се, че освен гробищата ливанецът Шараф е купил и 1500 дка гора на селото. Заради скандалните сделки в Искрец е създаден инициативен комитет. Зад него с подписите си застават 960 от жителите на селото. Те са решили да сезират прокуратурата, за да си върнат горите.

Людмил Прекрутов, жител на с. Искрец
: Продава се за 14 стотинки квадратния метър. Ама моля ви се, това е все пак нокът от планетата, 14 стотинки струва половин връзка лук, което е два стръка зелен лук.

Валентин Михайлов, зам.-кмет на Своге: Според мене това е една нормална цена, след като има купувач. Това е пазарна цена. Една цена е такава, каквато ще я плати даден купувач.

Газаун Шараф, строителен предприемач: Когато нещо ми се предлага по законен начин в тази държава и аз съм инвеститор, аз съм готов да инвестирам. Дайте земя и на луната, и пак ще купя.

Газуан Шараф твърди, че е сред най-големите инвеститори в страната. Името му нашумя преди дни, след като бизнесменът нае за сватбата си целия “Софияленд”.

Репортер: Колко платихте за сватбата си в “Софияленд”?

Газаун Шараф, строителен предприемач: Това е моя работа.

Репортер: Според мен сте платили много повече отколкото сте платили за тези гори, както и за гробищата.

Газаун Шараф, строителен предприемач: Това е може би вашето мнение, но не и моето мнение.

Репортер: Светските хроникьори обявиха сватбата ви за сватба на годината.

Газаун Шараф, строителен предприемач: Може би заслужавам такава сватба. И съм я направил хубаво. Човек, като прави едно удоволствие, не търси парите колко са. Може една стотинка, може 1 милион.

Шараф обаче едва ли ще може да плати за мъката на хората, погребали в поруганото гробище своите близки, защото тази цена също не се измерва с пари.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...