Монитор: Патриарх Максим: Вече съм добре


Архиереи поздравяват патриарх Максим за имения му ден. Сн.  Димитър КьосемарлиевС биене на църковните камбани Негово светейшество патриарх Максим бе посрещнат в митрополитския храм "Света Неделя", за да участва в службата в чест на своя духовен застъпник – Свети Максим Изповедник. За първи път главата на българската православна църква присъства на литургия след четиримесечния му престой в университетската болницата "Лозенец", където лекува тежка травма.

Пред събралите се миряни дядо Максим демонстрира добро здраве, за неговите деветдесет и една години и за да покаже че е здрав, сам влезе в църквата.

Негово светейшество патриарх Максим влиза в църквата "Света Неделя". Сн. Димитър Кьосемарлиев"Вече се чувствам добре, но аз няма да имам възможност да благословя всеки еди от вас поотделно, пожелавам Бог да ви благослови", каза дядо Максим на събралите се миряни в храма.

В църквата "Света Неделя" се бе събрал и почти целият Свети синод на БПЦ. Митрополитите посрещнаха патриарха в олтара на храма, след което пяха в негова чест "За многая лета". Службата и молебенът за здравето на патриарха, бяха водени от Варненския митрополит Кирил. Поздравлението от Светия синод пък чете Ловчанският митрополит Гавриил.

Президентът Георги Първанов посети сутринта преди църковната служба патриарха в Софийска митрополия, за да му честити лично празника. Благословия от дядо Максим получи и началникът на ГЩ генерал Никола Колев.

Публикувано във в. Монитор, бр. 2458, 22 януари 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...