Янтра днес: Влязохме в секретната секция на Светия синод


Велико Търново присъства в документи, съхранявани в секретната секция на Светия синод, научи “Янтра ДНЕС”. В тази секция се съхраняват свидетелства за станали чудеса, пророчества и знамения, които никога досега не са били огласявани. Документът, в който се споменава името на Велико Търново, е описание на пророчество на св. Богородица, която се явила на възрастна жена.

Това се случило в началото на XX-ти век, докато жената се молела пред иконата на Божията майка в действащия тогава храм “Св. св. Константин и Елена”. Сега святото място от години чака ремонт. Какво точно е нашепнала Дева Мария на избраната християнка, знаят само шепа хора. Точното съдържание на пророчеството се пази в най-строга тайна. Достъп до него имат само няколко митрополити от Светия синод.

Правилата на църквата позволяват да се изнася информация само за знамения, на които са били свидетели повече хора, обясниха от Светия синод. Такива са изцеленията на болни хора, икони, които са започвали да излъчват благоухания, притчи за свещеници, които след смъртта си са ставали нетленни. На търновското няма свидетели, затова то не е било огласено. За да бъде доказано дадено знамение, по каноните трябва да се премине през дълга процедура. Комисията по освидетелстване на чудесата се събира всяка година, а неин председател е Сливенският митрополит Йоаникий. За да бъде обявено събитието за чудо, то трябва да бъде документирано с протокол, подписан от най-малко 4 членове на комисията и 4 свидетели.

Представителите на комисията, изследваща чудесата, са задължени да мълчат. Те имат право да говорят само тогава, когато информацията не би накърнила интересите на Църквата. Всеки митрополит има право да записва в своя книга знаменията, на които е присъствал или са му били разказани от други лица.

в. Янтра днес, 12 май 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...