Новини от Заседанието на Светия Синод по случая „Слави Бинев – архонт”


Източник: агенция Фокус

На заседание на Светия Синод в Синодалната палата в столицата бе обсъдена позицията на Синода около скандала, свързан с архонтската титла на Слави Бинев. На заседанието присъстваха висши архиереи от цялата страна. Говорителят на Синода архимандрит Наум каза вчера, че инициативата за въвеждане на Слави Бинев в сана била на Старозагорския митрополит Галактион, който, обаче, не е бил упълномощен за това. Вчера беше съобщено, че Галактион е обявен за "църковно издирване", а той е представил болничен лист, заради което не присъствал на заседания на Синода. В днешното заседание на Светия Синод участие е взел и Негово Преосвещенство епископ Джузепе Леанца, aпостолически нунций и извънреден и пълномощен посланик на Ватикана в България. Старозагорският митрополит Галактион не се е явил на заседанието на Синода и не е бил открит по телефона. От негово име на заседанието е бил представен болничен лист.

По-късно Светият Синод разпространи официално изявление до българските медии, в което изразява съжаление за допуснатата нередност с титлата архонт, дадена на Слави Бинев от Старозагорския митрополит Галактион на церемония в Рим.

Русенският Митрополит Неофит заяви след днешното заседание на Светия Синод, че, за да се реши въпросът с евентуални санкции за старозагорския митрополит Галактион, е необходимо митрополит Галактион да се появи на заседание на Светия Синод. Преди това той трябва да е изпратил писмени обяснения за постъпката си. Тогава може да бъде решено дали митрополитът ще бъде санкциониран. Ако в писмените показания на митрополит Галактион има смекчаващи вината му обстоятелства, то Светият Синод ще ги вземе предвид и ще се съобрази с тях.

Според Неврокопският митрополит Натанаил реакцията на Българската православна църква по повод скандала с даването от митрополит Галактион на архонтска титла на бизнесмена Слави Бинев е била достатъчно навременна и бърза. Митрополит Натанаил заяви, че църквата не трябва да излиза прибързано с такива важни решения. По думите му все още било рано да се говори за евентуални санкции спрямо митрополит Галактион. “В църквата нещата са малко по-сложни. Галактион първо трябва да бъде изслушан и чак след това може да се говори по този въпрос”, посочи митрополит Натанаил. Той подчерта, че е неприятно когато представител на църквата не зачита патриарха и Светия синод.

Огнян Герджиков, депутат от НДСВ и председател на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията заяви, че решението на Светия Синод да не признае архонтската титла на Слави Бинев е разумно и полезно. “Ватикана очакваше подобно решение, за да се разграничи Българската православна църква от тези самоволни действия на старозагорския митрополит Галактион. Беше намесена и Римокатолическата църква по начин, който не е приемлив за нея. Това наложи и интервенцията на папския нунций”, обясни Герджиков. Според него с решението на Светия Синод да не бъде призната архонтската титла на Бинев нещата се успокояват.

“Явно в Светия синод всеки е достатъчно автокефален и никой на никого не държи сметка” – така проф. Иван Желев, директор на Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет, коментира скандала с архонтската титла на Слави Бинев. “Може би се използва и отсъствието на патриарх Максим от заседанията на Светия Синод. Макар че той контролира всичко от разстояние, доколкото разбирам. Би трябвало нещата в Светия синод да се затегнат”, посочи Желев. Той отказа да коментира решението на Светия Синод да не признае архонтската титла на Бинев, но посочи, че решението е съобразено с устава на Българската православна църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...