Янтра днес: Сагата със светинята продължава. Отрязаха парите за “Св. 40 мъченици”


Отрязаха парите, предвидени за довършване на църквата “Св. 40 мъченици” във Велико Търново. Първоначално за 2006 г. за историческия паметник бяха предвидени 1,5 млн. лв. Сега единствените сигурни средства са от бюджета на Министерството на културата и са в размер на 500 000 лв. с ДДС. В момента за строителните работи на обекта се харчат средства, останали от м.г., но те ще свършат до края на месеца. Парите на министерството трябва да стигнат за вдигането на защитната крепостна стена, оформяне на външните подходи и озеленяване. Те трябва да приключат до 22 септември, когато е предвидено официалното откриване на обновения храм.

Въпреки обещанието на премиера Сергей Станишев Министерството на бедствията и авариите не уважи искането на МК за отпускане на 850 000 лв. за построяване с превантивна цел на крепостната стена и хидротехническото съоръжение. Преписката бе комплектована и изпратена в министерството в средата на юли. След проливните дъждове в началото на юли р. Янтра излезе от коритото си, като заля дори храма. Тогава водата в западната галерия достигна 1,20 м.

Исканата от министерството по бедствия и аварии сума фигурираше във всички разчети.

Сега обаче стана ясно, че преписката е оставена без отговор. От МК подготвят нов набор от документи, които отново ще депозират при колегите си от аварийното министерство.

Заради ограничените пари се проваля и археологическото проучване на южното манастирско крило. За разкопки там бяха предвидени 40 000 лв. Археолозите правиха постъпки пред МК в тази посока, но без резултат. Сега работата на обекта е съсредоточена върху северния манастирски двор. Проектите за крепостната стена вече са одобрени от НИПК и са внесени за утвърждаване в Общината.

в. Янтра днес, 11 април 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...