24 часа: Боянската църква е по-скъпа от Лувъра


Източник: в. 24 часа, бр. 274, 4 октомври

Не е нормално 10 минути в Боянската църква да струват почти колкото цял ден в Лувъра. За 6 евро можеш да разгледаш целия Лувър – най-големия музей в света, в един от най-скъпите градове – Париж.

Небивалият наплив в безплатния ден на Националния исторически музей, в който бяха показани златните тракийски съкровища, предизвиква много поводи за размисъл. (Вестник "24 часа" от 26 септември публикува по тази тема статията на Кристина Патрашкова "Намалете билетите за ВG. шедьоври".) Спорен е въпросът дали във въпросния ден българинът беше воден от стадното си чувство и от любовта си към авантата, или просто изпитва глад за все по-недостъпната за него култура. Едно обаче е безспорно – ЦЕНИТЕ НА БИЛЕТИТЕ В НИМ СА АБСУРДНИ И НЕАДЕКВАТНИ както за музея, така и за възможностите на средния българин. Един от аргументите на защитниците на тези високи цени е това, че всичко е скъпо, че щом човек може да даде 5 лв. за кино, може да даде и 10 за музей.

Българските шедьоври в музеите имат съвсем друго значение и би трябвало да са достъпни за всеки българин, особено сега, когато масово се коментира нарастващата простотия и бездуховност, застрашаващи нацията ни.

Част от НИМ е Боянската църква. В продължение на 23 г. прочутата църква беше затворена за посетители. Един истински шедьовър, включен в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО, с който всеки българин трябва да се гордее, беше скрит от погледа ни. Вече трета година църквата музей работи… и с това свършват добрите новини. Входът за нея е също 10 лв. За тези 10 лв. получаваш правото да разглеждаш стенописите в продължение на 10 минути, при това в пълно неведение. Там няма какво да прочетеш – липсват каквито и да било указателни материали. За кратка обяснителна беседа трябва да се бръкнеш с още 10 лв. Обясняват ти с неудобство, че цените са такива, защото църквата е към НИМ и това са цените на музея. И наистина върху билетите има печат на НИМ.

Утешаваш се, че с билета си поне ще можеш да разгледаш музея, но не – за музея трябва да си купиш нов билет. За радост на посетителите все пак отскоро съществува и комбиниран билет на по-ниска цена, включващ НИМ и църквата.

За нова беседа в музея не можеш и да си помислиш. Защото дотук вече си платил доста пари. Лесно може да се изчисли какъв процент от средната работна заплата е това. А за работещите в сферата на културата и образованието тези цени са направо дискриминационни. Не е нормално 10 минути в Боянската църква да струват почти колкото цял ден в Лувъра. За 6 евро можеш да разгледаш целия Лувър – най-големия музей в света, в един от най-скъпите градове – Париж.

Нито стандартът и възможностите на българите са като тези на французите, нито (с цялото ми уважение към историческия музей) НИМ е Лувърът. Колкото и ценни експонати да има в него. Тук са много горди, че билетите за ученици са по 1 лев. В Лувъра за всички лица под 18 г., включително чужденци, входът е напълно безплатен.

През следващите две години най-ценните експонати от Националния исторически музей – въпросните тракийски съкровища, ще бъдат в чужбина (още една недомислица, повод за друг дебат). Билетите за музея ще останат на същата цена. Това означава, че на световни цени ще гледаме копия. Изобщо приравняването на цените с тези на Лувъра е, меко казано, нескромно и издава провинциални комплекси, от които никой няма полза.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...