Стандарт: Поп сади канабис заради жена си



отец Кирил и съпругата му. Сн. СтандартНад пет килограма изсушен канабис откриха полицаите от Благоевград в дома на отец Кирил Папудов в сряда. Свещеникът служи в Кладенци и още няколко села в региона, а земляците му казват, че редовно търгува с индийския коноп. Според представителите на МВР заловената при последния случай дрога е била приготвена за продажба.

Попът обаче отрича и твърди, че тревата е производство на жена му, която лекува със стръковете болните си колена. Няма да спра, категорична е 68-годишната баба Марийка, която не се стряска дори от заплахите на отец Кирил, че ще подаде молба за развод.

Надали някой в петричкото сeло Кладенци е чел класическото произведение "Параграф 22". Факт е обаче, че в подобен омагьосан кръг е не кой да е, а местният свещеник Кирил Папудов. "Пред мен има змия, а зад мен магаре. Между чук и наковалня съм" – така простичко обяснява собствената си драма 62-годишният отец. "Дотук ме докара моята попадия. Стигнах дотам, че във вторник полицията ме арестува заради нея за 24 часа", гневи се божият служител и сочи с ръка към баба Марийка. До нея са подпрени два бастуна, тъй като без тях жената не може да се движи. "Канабисът го садя аз, а ми помагат двамата внуци, които са на 9 и 10 години. Мъжът ми няма нищо общо с това. Аз го ползвам за лек", твърди 68-годишната попадия. Тя страда от ревматизъм и артрит и преди 5-6 години лекари и врачки й препоръчали да налага болните си крака с индийския коноп.

Възрастната жена издава бързо рецептата: "Сварявам сухия канабис, прецеждам го и след това го налагам върху колената си. За момент ме отпуска и ми помага", уверява ни баба Марийка. Свещеникът пък е вдигнал ръце от нейния инат. "Дори във вторник жената налетя на полицаите и издърпа от ръцете им чувала с растението. Не искаше да им го даде, тъй като това е лек за нейната болка. Не мога да се разбера с нея", обяснява поп Кирил. Признава, че му е много неудобно, след като лежал 24 часа в ареста. Смята да моли владиката да го премести някъде, където не го познават. Но преди това е категоричен, че ще направи нещо друго. "В сряда слизам в Петрич и пускам молба за развод. Ще платя, каквото трябва, но не мога повече. Нямам сили да се карам хем с полицаите, хем с жена ми. И аз съм човек", пали се 62-годишният мъж. Поне 5-6 пъти той се разправял с полицията в последните години заради отглеждания от съпругата му канабис. През лятото за пореден път униформените прибрали няколко стръка зелен индийски коноп. Свещеникът обаче не посмял да прогони жена си, защото владиката Натанаил щял да го разпопи.

Сега пък се страхува, че ще го сполети същото заради историята с ареста. "Ето това е моята дилема, но съм решил да напусна бабата. Дано владиката няма против. Остават ми 2-3 години до пенсия. Заради една жена няма да остана без работа", твърди отец Кирил. Той се кълне пред Библията, че никога не се е занимавал с производство и търговия на канабис. "Питайте не само полицията, но и хората в селото дали съм продал и една цигара. Не ме бива вече за друга жена и тази ще оставя, тъй като е голям инат", допълва свещеникът. Сякаш за да докаже думите му, баба Марийка ни уверява, че ще продължи да си сади поне 10 корена канабис, тъй като без него много я болят краката. Тя също обаче се заканва на мъжа си, че ако го разпопят, ще го зареже. "Ето това е инат жена. Насила ме кара да пусна молба за развод, но ми дотегна от полиция. Живеем на опашката на кучето, а станахме прочути из цялата държава с този наркотик", каза още свещеникът. Според него растението е саморасляк и никне, където си ще. Води ни в градината зад къщата и ни показва три корена от индийския коноп, които полицаите не забелязали. "Ей го тук, никой не го е садил, но ще го отнесем, ако го видят", каза свещеникът.

Отец Кирил служи в църквата "Св. Пророк Илия" в съседното село Боровичене. "Не служи, както трябва. Дори на празници понякога не идва. Болен бил. Пропищяхме от този поп. Да го махат, разбойник", редят в един глас няколко баби от Боровичене. Кметът на селото Илия Митрев допълва, че храмът има приходи, но не му е ясно къде отиват парите, тъй като не се влага нито лев за стягането на църквата.

Публикувано във в. Стандарт, бр. 4681, 20 януари 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...