24 часа: Разпуснаха фирма за 2 дни да се поклони на Бачково


Източник: в. 24 часа, бр. 225

Хиляди се молеха на Успение Богородично; За първи път от 35 г. патриарх Максим не води шествието

Шеф от Първомай разпусна за два дни фирмата си, за да идат работниците да се поклонят на Бачковския манастир. Вчера в цялата страна честваха Успение Богородично.

Знаят, че ходим всяка година и направиха жеста, радваше се 54-годишната Радка Демирева и хвалеше началника. За останалато на Бога се надяваме, нареждаше жената, настанена сред разстлани на тревата пред портите на манастира постелки, чанти с багаж и примус.

Стотици вярващи по традиция се стекоха към обителта. Още предната вечер поляните почерняха от богомолци, които нощуват в околността. По баира от рано в понеделник крачеха роми с одеяла и дини под мишница.

63-годишната Ирина от Пловдив изпълни всички ритуали пред Чудотворната икона на св. Богородица. Винаги си тръгвам оттук излекувана, сподели тя.

И 73-годишната Люба вярва, че се е излекувала от пневмония на Бачково. Като всяка година тя бе дошла с приятелката си Цветанка. Двете жени някога идвали с цял рейс набори, но те един но един се споминали. В деня преди празника се нагласили с най-хубавите рокли, взели левчета за влак и свещи и тръгнали на поклонение. За здраве ще се молим, за смирение и милост към хората, споделиха пенсионерките.

За първи път от 35 години патриарх Максим не предвождаше литийното шествие, с което чудотворната икона на света Богородица Троеручица бе пренесена от храма на Троянския манастир до параклиса, където е била открита през XVI в. Вместо него литургията водеше Русенският митрополит Неофит.

Въпреки жегата хиляди миряни, стекли се от цялата страна, вървяха след църковната свита. Те обсипаха с цветя пътя на иконата, а над главите им се рееха два делтапланера. „Отнесете добрината и благословията на Богородица в домовете си – да бъдат светли• дните ви“, поръси множеството със светена вода дядо Неофит.

Хората отправиха молитви за скорошно оздравяване на дядо Максим. На храмовия празник не бяха забелязани политици и ВИП персони.

Дълга опашка се изви и пред икона на Богородица в катедралния храм „Света Троица“ в Русе.Тя бе изнесена час преди началото на тържествената литургия. Иконата е най-старата в храма, показва се за първи път пред русенци. Бе реставрирана за 10 дни от Лука Делийски.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...