С едни гърди напредМоже да харесате още...

27 Отговори

 1. lyublyana каза:

  Благочестиви жени има, но такива дето изземват правомощията на попа…колко са благочестиви -я си помислете?За жалост съм свидетел как такива командорят и въртят черква на малкия си пръст, а като им пуснат края- гротеската е пълна…
  Жените имат задължения, които ако ги изпълняваха-нямаше да имат време да се правят и на свещенници!

 2. solomon каза:

  Бих казал едно благочестиво Уау!Госпожо Иванова, браво че повдигате този въпрос, защото аз също гледах този репортаж и с моята презвитера, дълго си държахме лажиците пред устите и бяхме забравили просто да предглътнем. Ама и тази жена просто ни пресоли манджата!Опасна работа са тези благочестиви женици, сънуващи още по-благочестиви сънища. Утре може и внучето си да ръкоположи, пък и шапка с кръстче може да сложи…при това беличка!Наистина се радвам, че имаше кой да повдигне този въпрос!

 3. mmm каза:

  За съжаление е пълно с такива „благочестиви“ 🙁

 4. missi каза:

  Благодаря на г-жа Иванова за написаното.Тъй като и ние с дядо поп буквално зяпнахме на този репортаж,даже и не чухме къде е това чудо.Гледах и в сайта на Бтв,но нищо не открих.Някой помни ли в коя епархия беше?

 5. о.Георги каза:

  „А няма ли начин, на най – благочестивата верно да й се тури бяло було и да си направят своя, женска църква?“ – плахо предложил някой от публиката

 6. Kerigma каза:

  Светите жени в нашата църква са много повече от светите мъже. Какво прави църквата да признае техния принос? Нищо! Просто им отрежда роля на „църковни бабички” а много от тях са дори герои които изнесоха Църквата на крехките си плещи по време на комунизма. Срамувам се от отношението на мнозинството вярващи към жените и тяхното служение в църквата. Да поправим една неправда! Да започнем кампания за възстановяване на института на дяконисите! Нашата честност и справедливост ще ни издигне в очите на Бога , в нашите собствени очи и в очите на света и ще се гордеем че сме българи и православни.

 7. lyublyana каза:

  Много жени служат в Църквата и работят за Църквата, че има светици -има/нали природата на човека е една/, но нека всеки да си изпълнява „предназначението“.
  „Всичко друго е суета и гонене на вятър…мъжете когато се амбицират е лошо, но жените като решат да стават велики- потопът е близо.
  Осъзнайте се мили вярващи дами…
  защото иначе гротеската е пълна.
  И все пак -дълбоката вяра предполага не горделивост, а недемонстрирано смирение

 8. Елза Хасмоней каза:

  Еманципацията и либерализмът ще спасят света, нека да продължим в този дух.

 9. Radko Popov каза:

  Не тези които се интересуват от едно културно православно гледище по въпроса препоръчвам да прочетат книгата на Елизабет Бер-Сижел и епископ Калистос Уеър Жените в Православната църква. Керигма е права, но ние сме скромен народ. Знаете какво казва за нас св. Паисий Хилендарски . . . .

 10. lyublyana каза:

  Светът е СПАСЕН-не от еманципация и либерализъм,г-жо Хасмоней-а от Иисус Христос!
  Жените имат своето място във Християнството и никой не им го оспорва.
  Когато мъжете започнат да раждат/ако ви се струва нормално това/, жените -могат да се правят на дядо поп/ако ви изглежда нормално това/.
  Нека вярващите жени родят две/ако искат и повече деца/,да ги обгрижват, да работят, да се посвещават на Църквата и обществото …и съмнявам се че ще им останат сили да са свещенници!
  Опитайте тази рецепта!/Ще е полезна и на еманципацията и на либерализма.Просто работете и си обичайте домочадието!

 11. Елза Хасмоней каза:

  Вие сте доста консервативна, и тази задръстеност ще Ви изиграе лоша шега, единствено което прави раждането на дета на една жена е да я изтласка изън обществото, тя умира, няма вече личен живот и може да каже сбогом на кариерата си, не мисла че жената е фабрика за деца. Определено не ми харесва да приключа с живота си на 32 години, аз нямам деца и не искам да имам. Би било полезно малко да се замислите върху това.

 12. solomon каза:

  Elza zqvno si imate vatreshni prichini da ne iskate deca…tolkova po-losho vas, zashtoto poznavam mnogo jeni, koito nqmat pproblemi s karierite si i se radvat na decata,no znaite, che edin den shte poiskate, no gledaite da ne stane kasno…a moje da vlezete v Svetiq Oltar i sled kato izvarshite Liturgiq da se pomolite…Jenata razbira se ne e fabrika za deca i tq opredeleno ima svoeto mqsto i v hrama i v Carkvata, no ne biva da iskame neshto, koeto ne bihme mogli da ponesen, a inache emancipatki dal Gospod

 13. lyublyana каза:

  Г-жо Хасмоней-
  имам две деца, по-млада съм от вас,имам прекрасна работа и добра изява в обществото,освен това работя и за Църквата-и във всичко това давам най-доброто на което съм способна.
  Нито един мъж не ме е спъвал в работата ми-а в Църквата работя добре със свещенниците, дори си съдействаме…
  Жените, които не са постигнали това,което могат да правят,как мислите ще постигнат-това ,което не могат?

 14. Orangecounty каза:

  Ne vi li stigat vsichki zadylzenia koito imate i oshte poveche se uvelichavat nosim zelia sviat na gyrba si ami i sega i popove da stavate! Ne vizdate li che nezavisimo koi moze da sluzi v hram i koi ne, 80% ot izlekuvanite po chudodeen nachin sa zeni e tova ne vi li stiga.Niama da vi umre konia ako ne mozete da sluzite v hram. Lubovta si ia imate darena ziveite si zhivota radvaite se. Chudo goliamo che ne davat vse taia ne e li taka?

 15. Kerigma каза:

  Ако някой има време да анализира и сравни мненията по темата тук с мнения по подобна тема в някой западен блог до какво ли заключение ще стигне!? Как ли ще изглеждат православните българи сравнени с техните връстници-християни на Запад?!?!

 16. solomon каза:

  Бих искал отново да коментирам..Вие не желаете да изпълните тази мисия, която Бог е възложил на вас жените, именно да раждате деца, защото нямало да Ви бъде за добро за кариерата, а искате да вършите мъжката работа..значи и аз трябва да се тръшна, че ние мъжете няма как да раждаме…,въпреки че някои все правят опити…и как ви звучи..попесата неможе да ви приеме, защото е бременна???Въпреки това уважавам Вашето искрено желание да служите на Бога!!

 17. Елза Хасмоней каза:

  Казвате че мисия възложена на жените от Бог е да раждат. Интересно, от къде черпите тази информация? Аз съм против женското духовенство, но мисла че жените в църквата са тласнати в заден план, маргинализирани: не веднъж съм присъствала на еднозначни сексистки исказвания на духовници /както на БПЦ, така и на гръцки, румънски, руски../. Тъй като работя със стенописи /реставратор съм/ и често се налага да влизам в олатрното пространство, често и общувам с духовници. Имала съм и доста неприятни преживявания: директно са ми предлагали секс, дори са посягали… Кратко казано отношението на клира към жените е леко казано отвратително.

 18. ogrizko каза:

  Ти си благословена от Бог жена. Трябва да се радваш на това, че ти предлагат секс и ти посягат, защото това значи, че Бог те е дарил с красота и привличаш мъжете. Един ден съм сигурен, че ще народиш цял баскетболен отбор деца и ще бъдеш щастлива, а не като сега… 😉

 19. Елза Хасмоней каза:

  много приятно изказване, но вече съм щастлива. Особено от професията си, много ми харесва да влизам зад иконостаса.

 20. ogrizko каза:

  Нали знаеш, че винаги може повече. Както казваше навремето моят добър приятел Мечо Пух: „колкото повече, толкова повече“ …и като се замисля това е една от най-гениалните мисли, която съм чувал от нехристиянин. Или, ако трябва да перифразирам думите… колкото си по-щастлива, толкова си по-щастлива… и винаги може да си по-щастлива, отколкото си щастлива в момента. Ето, ти сама си си поставила някаква граница на щастието, която ти пречи да стигнеш до по-голямото щастие. Няма по-голямо щастие от това за една жена, да има децааа… от личен опит ти го казвам, нищо че съм мъж.. и че нямам деца… ама ще видиш, че съм прав 😉 Пък това, че ти посягат сега като се замислих, може и с друго да се обяснява – по принцип е забранено на жените да влизат зад иконостаса, а ти точно това напираш да правиш. То и аз съм се бил с жените дето искат да влязат зад иконостаса! 😎

 21. lyublyana каза:

  И аз съм правила стенописи и вътре в олтара…Хубаво е, когато се прави зография…затова казвам,че жените си имат своето място и работа в Църквата.Сексистките изказвания на духовници и пр.са изява на ниска култура и самочувствие…института на дяконисите -е факт, масово църквите се обслужват от жени…а това как са възприемани е въпрос на манталитет
  Това е достатъчно либерално, според мен…

 22. Orangecounty каза:

  Aide stiga si plianpal be glupako a znaesh li che razdaneto boli kato zakolenie kak shte ti e shtastie ami ako ne mozesh da tyrpish na bolka ami ako iztyrpish i tr da ziveesh zhivota si sled bolkata a pyk kato pomislish i che umirat a pyk vie ste cherni nepokisti i ni karate da razdame i to ne vednyz kak moze da ste takiva izvergi kazi mi?Kak moze takava zestokost idiotizym opravdania kato shtialo da ti byde nai shtastlivo sa prosto nerealni i kuhi i naludnichevi zashtoto sa na chuzd gryb a zenite koito sa rodili kazvat po dobre da ne imah zhivot prez koito tr da razdam.A myzete ne ozeniavat nishto a prodylzavat s nasilieto i opravdanieto na grehovete si.

 23. ogrizko каза:

  Първо, благодаря много за комплимента. Това да ме смяташ за глупак е чест за мен 🙂
  Второ, благодаря за полезната информация.. честно, досега дори не съм и предполагал, че раждането е възможно да боли. Дори все още не мога да го повярвам… но съм съгласен да ми го докажеш опитно като родиш едни близнаци пред очите ми 🙂
  Трето, щастието е на оня свят… но пък тук можеш да се радваш на болката.. за твое добро 🙂
  Четвърто, ти си много страхлива и затова си го изкарваш на другите.. повечето жени не се оплакват като теб, или приемат по-смело болката. А пък в случая, ако поискаш, можеш да намериш радостта в болката 🙂
  Пето, радвам се, че все пак не си чак толкова черногледа и ще видиш светлинката в тунела… т.е. оптимизма и ще почнеш да гледаш по-положително на нещата, защото иначе само мога да те съжалявам……

 24. solomon каза:

  аз чак сега влизам от доста време насам…питате ме откъде черпя инаформацията си… черпя информацията си от живота…жените могат да раждат, а мъжете не..следователно вие жените сте благословени, защото аз намирам това за благословение..що се отнася до сексизма, той винаги е съществувал, а аз не го приемам..разбира се, че жените имате място в Църквата и който казва обратното не е прав..а по отношение на предложенията за секс…има ли смисъл да коментирам…май не.. и Ви моля да извините тези хора..аз не съм от най-смирените свещеници, но Ви моля пред всички да извините тези, които са Ви засегнали..професията Ви е прекрасна и дай Боже дълги години да я упражнявате!

 25. Orangecounty каза:

  Znaesh li kakvo az mislia che ne prikazvam na nenormalen i ti kazvam che ot opit znam che ne moga da tyrpia na bolka i ne moga da ia izpitvam v protiven sluchai tr da umra zashtoto iztyrpiavane e nevyzmozno razbirash li? I ne mi vikai che iskash da me sazeliavash zashtoto az sym si shtastliva bez da sa me zakolelili i bez da sym umriala i ne mi tr absolutno nikoi da me sazeliava a naprativ az sazeliavam.Razbra li?

 26. ogrizko каза:

  Йес, сър! Тъй вярно! Напълно съм съгласен с Вас, сър! Извинявам се! Досвиждане, сър!

 27. solomon каза:

  ех бре хора не се карайте …много ми харесвате