Истината, която убива и истината, която цериМоже да харесате още...

14 Отговори

 1. наташа войкина каза:

  Аз гледах изцяло едно от предаванията.с всичко,изказано тук,съм съгласна.само да добавя,че по време на митарствата и в деня на Страшния съд ще е още по-страшно.Всичко това ще става пред очите на деца,родители и близки.Нека го има шоуто поне още малко,за да разберем колко отвратително ще се чувстваме тогава.Да се събудим и да бдим над душата си!Според мен някой трябва да прави коментари в шоуто-психолог,социолог.А някой насила ли ги е карал да ходят там?ТАМ,когато излязат наяве грехове и безумия,ще е още по-голям срам.Затова нека хората видят на живо част от това,което ни чака,за да се вразумят!

 2. Иван Иванов каза:

  Имам представа от италианската телевизия. Тя не е лишена от пошлост и простащина, поне на моменти. В никакъв случай, обаче, не може да има сравнение между нея и българската. Втората, за съжаление, е [b]невероятно …. долнопробна[/b]! Почудих се, както почти винаги правя, преди да използвам дежурния си термин – „долнопробна“, и моля за помощ – за равностоен заместител на думата (за да има разнообразие). Ех, защо е толкова гъста и мръсна тази утайка , която се надига и сублимира в псевдокултура дело на журналисти, водещи, продуценти и т.н. Причините са в авторите – бездарни или талантливи, но неблагородни хора, както и в [b]тълпата, която иска задължително просташка забава, и това – непременно с ярко сексуално и , обърнете внимание – и с хомосексуално съдържание!….[/b] Никога до основните италиански телевизии няма да получи достъп крайно нецензурния и груб български обществен и личностен отпадък, представен като забава и развлечение по българските телевизии!…

 3. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  […]
  Има различни видове изповед. В древност е използвана публичната, която към края на ІV век е забранена, но е възстановена от светец като Йоан Кронщадски. Това ТВ себеразголване и душериголване е публична изповед par excellence. Струва ми се, че дори би имало полза от тази щуротия. Българите не познават изповедта и не знаят как, кога и защо да се изповядват, защото свещениците не ги учат. Другата причина е, че нямат усещане за грях. Ако преровят из дълбини душата си, ще се ужасят. Може би точно това предаване ще ги накара да осъществят поне отчасти надписа на делфийското светилище „Познай себе си“.

 4. Ивайло Абаджиев каза:

  не виждам разлика.целта е същата българите сме прости , а италианците изтънчени .

 5. Иван Иванов каза:

  Дон Кихот има основание да мисли, че подобен тип предавания може да има и положителна роля. Това основание щеше да е още по-голямо, ако стилът на авторите му, който е квинтесенция именно на по-подчертаната българска простащина (това уточнение – главно за evo ), в сравнение с простащината в по развитите и цивилизовани страни, беше по добър, т.е. ако не се правеше така голяма жертва за задоволяване на вкуса и нуждите на по-примитивната част от тълпата!
  ПП Ако бях сред авторите, вероятно и аз щях да залагам на пошлия стил – просто (само)това се харчи най-добре – ех, тълпа….!….. 🙁

 6. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  В „Дневник“ има една великолепна (и хубава) журналистка Любослава, която е дала добър аналитичен разрез на това предаване:

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2009/09/17/786405_na_kushetkata_v_maimunarnika/

  ………………………

  дисертация за плащаниците –
  http://archiman.livejournal.com/

 7. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Ако се интересувате от викингите, можете да прочетете статията:

  http://conference.dansk.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=10&Itemid=20.

  И не само нея.

 8. Martin Todorov Dimitrov каза:

  Относно „светската“ част на текста – на който не му харесва предаването, няма да го гледа… Хубаво, пошло – това е. Напомня ми на жалкия напън да се спре концерта на Мадоня.

  „Духовната“ част е по-проблемна обаче – показва плитко познаване на Църквата и тайнствата. Тайнство „Изповед“ няма. Тайнството се нарича „Покаяние“. Едва истински покаял се човек може да ИЗПОВЯДВА, но не греховете си пред свещеника, а вярата си в Света Троица. Не случайно светците, претърпяли мъчения заради вярата си в Христа Иисуса се наречени от Църквата „изповедници“. Много може да се коментира по този въпрос. Време и място обаче няма. 😉

 9. Stanka Ivanova Petrova каза:

  [quote name=“Chorbalan4o“]Относно „светската“ част на текста – на който не му харесва предаването, няма да го гледа… Хубаво, пошло – това е. Напомня ми на жалкия напън да се спре концерта на Мадоня.

  „Духовната“ част е по-проблемна обаче – показва плитко познаване на Църквата и тайнствата. Тайнство „Изповед“ няма. Тайнството се нарича „Покаяние“. Едва истински покаял се човек може да ИЗПОВЯДВА, но не греховете си пред свещеника, а вярата си в Света Троица. Не случайно светците, претърпяли мъчения заради вярата си в Христа Иисуса се наречени от Църквата „изповедници“. Много може да се коментира по този въпрос. Време и място обаче няма. ;)[/quote]
  Изповедта е част от тайнството Покаяние.

 10. iliana sivova каза:

  съгласна съм с „чорбаланчо“ по въпроса за изповедта. тайнството покаяние, и изповедта като негова проява,има за цел да примири отпадналия човек с църквата и да го съедини отново с Бога, чрез участието му в Евхаристията.
  покаянието е пътя на отделилия се от Бога човек обратно.

  не виждам какво общо може да има между подобно действие и извратените психологически дисекции на това шоу, както ги описвате; не съм го гледала.

 11. За разбирането на истината има много текстове и различни теории. Важното за нея е , че тя се свръзва с едно метафизично настроение и обикновено означава това, което е всъщност, а не това, което се вижда. Пропагандата на съвременно православие, казва, че истината е Личност, т.е. този, който не изповядва по православному Христос не знае какво е истина. Въпросното шоу е една демонстрация на низки страсти, която има за цел да развелече хората съобразно напластяванията в това, което се нарича публичен морал. Същевременно изповядването на истината изисква голяма доза самопознание и наличието на една обективирана реалност във видимия и невидимия свят, която да ни позволи да казваме „истина“. В този аспект е нужно пълно познаване на фактите и явленията от битието, което е повече от вещеви бит както учат марксистите. Затова една истина е сложен психологически и умствен комплекс от данни и правомерни анализи, което е голямата задача на духовника.

 12. Vasco V каза:

  На мен това шоу ми прилича на зле режисиран театър с фабула, съшита с бели конци. Толкова неестествено се държаха хората там. Може ли един нормален човек да се двоуми една камара време и при най-простия въпрос, който дори не представлява някаква тайна? Абсолютно нагласена работа като едно друго подобно предване – Хванати в изневяра. Ама като има кой да вярва….

 13. Martin Todorov Dimitrov каза:

  Stanka,

  Изповедта е част от това тайнство, но в сегашната му форма. Но не е смисъла на тайнството в нея, това имах в предвид. В наши дни формата му е силно повлияна от Римокатолическата църква за съжаление.

  Много хубава статия има в Двери по този повод и се надявам, че линкът, който ще посоча няма да притесни модераторите:

  http://www.dveri.bg/content/view/1322/148/

 14. stoian каза:

  Само умни коментари, ни аз идвам да поздравя авторката. Много харесах редовете й!