Сурогатите на добросъседствотоМоже да харесате още...

4 Отговори

  1. Драган Владимиров Бачев каза:

    Поздравявам автора за статията. Само една забележка: по БНТ (тогава – БТ) даваха и добри сериали. Помня Богат-беден, през 81-83-та, по романа на Ъруин Шоу. Как го бяха пуснали, оше недоумявам.

  2. Авторът Лачански се е завайкал за турската инвазия. Защо се страхуваме от турците? Ами защото нямаме национална философия, изведена от нея национална доктрина, а нашите творчески продукти изобщо не са от класата дори на сапунките. Защото турските актриси са завършили Харвард и театрална школа в Италия, а нашите актриси?Защото нямаме филми за нашата епопея през войните за национално обединение, нямаме стойностен филм за корените на българското семейство, нямаме нормална продукция за нормални хора, които с труд и знание си изкарват хляба, както е навсякъде по света. И защо се плашим от турците? Нека да погледнем данните за репресии над мирното население за 500 години османска власт и ги сравним с данните за репресии през комунизма за 50 години и видим колко са християнските мъченици през османския период и колко са християнските мъченици през комунизма по брой. А комунистите бяха българи, но от тях не ни е страх и главният актьор от „На всеки километър“ беше министър на културата.

  3. Имам едни познат, който в проспериращата си фирма назначава само турци от Турция. Мотивът му е, че турците няма да го излъжат, ще бъдат лоялни и няма да правят конспирации зад гърба му. Ние се плашим от турците. Добре, може би съседката ни иска отново връщане на османската сила и мощ от миналите години. Но проблемът е в нас. Защото ние действаме на принципа на нашия, верния, и проверения човек, който се финансира и назначава за да крепи нечии интереси. Честното признание на дарбите и талантите, специализацията и дипломата изобщо не се ценят в България. Така например милиционерът Росен Петров води коментарно предаване по бтв. Той не е историк, а БСП му е дала 800000 лева за операция Слава. Комунистическият интелектуалец Стефан Цанев, който не е историк пише книги за българската история и издателство Труд го издава в масов тираж. В телевизията и радиото се назначават много хора, които са удобни. В медиите се публикуват наши хора. А после турците. Ако имаш вуйчо владика ставаш поп!

  4. В България съществуват превратни представи за историята. Католическите мисионери, които са действали в България пишат, че българите не са искали да четат античните латински надписи и нямат вяра на гръцкото духовенство. Наистина, имало е проблеми с османското управление, но големият ни проблем е бил запазването на православието, славянската идентичност и историко-епическия спомен от държавните периоди. Тук турците с нищо не са ни пречили, освен случаите на репресии над духовници и изтъкнати българи, но е показателно, че тези репресии често са ставали след интриги на католиците и гръцкото духовенство. За българите като стар и мъдър народ под османска власт е било ясно, че латинството и елинизмът са много мощни световни културни явления и са по-опасни за идентичността ни, отколкото тюркския ислям, който няма подкрепата на науката. Нека внимателно четем Паисий Хилендарски и Софроний Врачански. Днес латинството и елинизма са част от устоите на Европа и ние се интегрираме изцяло в нея.