Трети март – Денят на избавлениетоМоже да харесате още...

13 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Този сайт явно страда от липса на автори. Още първото изречение е невярно, защото съдържа допотопното определение „турско робство“. Не е турско, а османско и не е робство, а господство. Да се твърди, че „рая“ означавало „неквалифицирани черноработници“ е невежество, което дори не заслужава коментар.

 2. andrey каза:

  Стига с тези „господства“ и „присъствия“. Точно робство си е било. Няма защо да разводняваме сладникаво жестоките истини на нашата история.

 3. Lakota каза:

  но от гледна точка на пропагандата, а не от гледна точка на историята. А с термина „рая“ са означени всички плащащи данъци поданици на Османската империя, различни от управляващата военна класа.

 4. Al Rashid каза:

  Братя и сестри, искрено Ви моля да спрете да публикувате некомпетентното и безсмислено бръщолевене на господин Чурешки. Статиите му са много зле, толкова ли нямате автори? Ако искате мога да питам мои близки приятели – известни автори,общественици и философи – православни християни да пишат за Вас.
  с уважение Мариан П. Томов
  +359 885 525 025, aortha@gmail.com, ICQ: 399593888

 5. Дон Кихот каза:

  Чети повече история, но обективна, а не пропагандно-клиширана. Какво означава „робство“? Това е състояние на абсолютно безправие и безсобственост. Ни най-малко не идеализирам турците и 500 години от българската история, но нашите прадеди просто не са били техни роби.

 6. Лъчезар каза:

  Робство е било, господа! Не само защото търговията с роби в Османската империя е процъфтявала, не само заради кръвния данък, не само заради многобройните отвличания на жени и всички подобни издевателства, но и заради народната памет, която е съхранила думата „робство“! Ако поне малко четяхте български фолкор щяхте да знаете, че в народното съзнание има само „робство“, а не „господства“! Как не ви е срам!!!

 7. Лъчезар каза:

  Защо не триете коментарите, отричащи робството!!!

 8. victory каза:

  За мене си просто един продажник,който за финикийски знаци е готов да напишеш и небивалици,измислици и т.н.Не забравяй едно нещо „който подведе децата,по добре да си сложи воденичен камък….“А повечето хора в сайта за нас са деца.Успех въпреки всичко.

 9. Дон Кихот каза:

  Излишно ме обвинявате. Ако търсех келепира, нито щях да бъде православен, нито щях да пиша в този сайт.
  .
  Никой не отрича, че в Османската империя е имало роби главно от Кавказ и Африка. Но българи са продавани като роби само известно време след нашествието. Еничарите не са роби, а ставайки мюсюлмани, получавали шанс да достигнат най-високите постове в държавата. Т.нар. отвличания на жени в много случаи е ставало с тяхно съгласие. Тази практика се дължи на възможността, която дава шариатът, мюсюлмани да сключват временни бракове с наложници.

 10. victory каза:

  По насилствен начин са ги правели еничари .По насилствен начин са се женели за друговерци.По насилствен начин са ги правели мюсюлмани.А всичко това не Те прави свободен а роб.Благодаря за лекцията която изнесе за всички в сайта но не се приема,мнението ти не е миродавно.Успех.

 11. Дон Кихот каза:

  Първо си оправи запетаите и после раздавай оценки от името на всички. Поне 90% от османските поданици са приемали исляма доброволно, поради лични интереси. Голяма роля е играела и агитацията на дервиши суфии, които са твърдели, че между двете религии няма голяма разлика. Близкото присъствие на пловдивските павликяни (гностици) също е било от значение. Затова днес помаците са по-фанатични и от турците.

 12. RSA каза:

  Братя, недейте да се карате и обиждате, а най-добре се помирете докато сте още на път, както казва Спасителят.

 13. victory каза:

  „неграмотник“е определение което подхожда повече за тебе,прощавй напълно ти пасва.Отречи и Руско-Турската освободителна война.Не разбираш ли.Тя се обезмисля от небивалиците които си написал,интелигенцията според писанията ти отдавна трябва да е приела Мюсюлманството.Колкото и да не ти допада войната е факт,от който произлиза и една нова държава на картата,България.А ти и хората като тебе ,които се опитват да изопачат историята,си гушни жалките финикийски знаци,които евентуално си получил за драсканиците си.“Архим. доц. д-р „това са титли които ,не би следвало да впечатляват никого.Ти г-н Павел Стефанов се криеш зад тях.Неми остава друго,освен Успех да ти пожелая,Надявам се един ден да ти се отворят очите,защото ние всички тук на Земята сме УЧЕНИЦИ,независимо до къде в развитието си, сме достигнали.