Новото българско неделно училище в Солун


Училището е създадено под егидата на българския Светогорски манастир “Св. Великомъченик Георгий Зограф“, който предоставя помещенията за учебните занятия. Откриването на учебното заведение става с подкрепата на генералното консулство на България в Солун и Държавната агенция за българите в чужбина, която предоставя материали, нужни за обучението на децата – учебници, художествена литература, учебни помагала.

С тържествен водосвет, отслужен от игумена на Зографския манастир – Амвросий, на 15 септември новосформираното неделно училище към Българското консулство в Солун се присъединява към другите български училища в чужбина.

Сред почетните гости на тържеството могат да се споменат генералният консул на България Пламен Иванов, зам.-министърът на образованието и науката Ваня Добрева, пълномощният ни министър в Солун Надя Радева, представители на областната управа на Солун, на Държавната агенция за българите в чужбина, Гръцко-българското дружество за приятелство, много родители и ученици.

С присъствието си на откриването своето уважение са изразили и преподаватели от двата университета в Солун, както и други официални лица сред които и номархът (областният управител) на Солун Панайотис Псомиядис.

Българското неделно училище е разположено в центъра на Солун, на 260 кв. м площ. Помещенията са предоставени безвъзмездно от монашеското братство на българския манастир в Атон.

Директор на училището е г-жа Елза Цакири от университета на Западна Македония, гр. Флорина, а първа учителка е г-жа Стефания Филипова-Мердзимеки от Солунския университет "Македония".

Обучението се осъществява по програми, утвърдени от Министерството на образованието и науката, което дарява и първите учебници за най-малките ни сънародници в Гърция. Те изучават български език и литература, история на България и география, народни песни и вероучение.

Училището има за цел да се превърне в притегателен център за българските деца в Гърция.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...