Религиозният атеизъм и безбожното християнствоМоже да харесате още...

13 Отговори

 1. andrey каза:

  Г-н Диковски, казвате в началото, че търсите причината за мисионерските проблеми и несполуки в самия себе си. И това наистина е християнски и мъдър подход, който и всеки от нас би трябвало да приложи към себе си. Но след това започвате да обвинявате фактори, които са твърде далеч от тази трезва самооценка. Да, всички знаем какво е наследството на атеизма и днешната синкретична псевдорелигиозност, но християнската мисия е тъкмо за това – да работи в тази среда и да я преодолява, а не да се оправдава с нея.
  Подобна е духовната среда и в другите бивши комунистически страни. Но защо Църквите там и християнската им мисия отбелязват много по-големи успехи от нас? Ето над това трябва да се замислим – не само вие, но и всички ние като Българска православна църква. Дали проблемът не е в самите нас?

 2. svetlio каза:

  Г-н Романов, мисля че авторът не се оправдава с външни фактори, а прави нещо за отстраняване на несполуките в собствената си мисионерска дейност именно като разобличава тези обществени явления. Комунизмът отдавна си отиде, макар и идеологията му да остана, както и нейни поддръжници, но го замести старият материализъм. Който обаче не е присъщ на бившите комунистически страни само, а господства в целия свят. 80% от населението на Европа са атеисти, но всички не живеят в бивши комунистически страни. Храмовете в Западна Европа стават все по-празни. Просто както казва авторът:“нещата не изглеждаха толкова драстични, до историческия момент, в който войнстващия атеизъм пое лостовете на държавното управление“. Защото преди 1944 също е имало атеизъм сред болшинството от интелигенцията ни и зверствата след 9-ти са били извършени веднага по кърища и квартални градинки, не след първоначални „уроци по марксизъм-ленинизъм“. А духовната среда никак не е еднаква в бившите ком.страни. Десетки хора, преминали през Румъния, са ми казвали колко вярващи са хората, хайде да е само в част от страната. Състоянието на клира също се включва в „духовната среда“, а той произлиза от народа. Затова други бивши ком.страни отбелязват по-големи успехи. Във всички сфери.
  А Вие г-н Романов и другите труженици на Божията нива не сте спирали да работите. Статията е още един принос към този неспирен труд, а не оправдаване. Да се оправдават религиозните атеистите!

 3. korki каза:

  Здравейте г-н Диковски,няма да коментирам статията, съгласявам се с вас.
  „Бог да застане м/у теб и целта ти, а не целта ти м/у тебе и Бога.“- Майка Гавриила.
  Много от отците, учителите и старците преди да поемат своето служение първо са преборвали себе си в пустинята. Гордостта е дълбоко вкоренена в човека и често добре се маскира. Днес у нас да свидетелстваш за вярата си в и чрез живота си е мисионерство.
  Освен това вярата е дар Божий, а и поникването на семенцата зависи от почвата. И от сеяча.
  Желая Ви успех на „Божията нива“.

 4. Georgi каза:

  Много хубава и полезна статия. Изпих е на един дъх.
  Много ми хареса термина „религиозен атеизъм“.
  Мисля, че е голям проблем използването на хороскопите от вярващите жени. И аз съм виждал сериозни вярващи гожпожи да си позволяват такива гадаеници. Дано Господ ги просветли.
  Отдавна имах нужда да прочета нещо такова. Мисля,че това е много сериозен анализ на духовната почва у нас. Лошото е ,че това не са единствените ни проблеми. Дано скоро Бог вд ъхнови някой да ги опише. Чао за сега.

 5. Дон Кихот каза:

  Много пъти са ме питали дали българинът е атеист. Не е, той е просто суеверен. Сривът на вярата у нас настъпи още по време на робството, когато нямаше нито църкви, нито духовници. Църковната борба довърши останалото. Следосвобожденската епоха беше една дълга агония на православието. При комунизма в България нямаше такива гонения, каквито имаше в СССР. Ако бяха настъпили, днес нямаше да има и следа от вяра в България.
  .
  Голяма част от вината за днешното състояние пада не върху хората, които се обвиняват в тази статия, а върху духовниците, които изобщо са невежи, мързеливи и нямат мисионерска нагласа.

 6. dikovski каза:

  Много благодаря на онези, които ме удостоиха с вниманието си! Особена благодарност към съмишлиниците, които са разбрали моето послание и ме подкрепят!
  Според един мой преподавател от университета, у нас няма войнстващ атеизъм, а битово безбожие. Бих се радвал ако той имаше право. Опитът ми показва обратното. Има и райони, където старите партийни кадри все още са на власт. Те и сега пречат на Църквата с всички възможни средства.
  По отношение на гоненията: на Дон Кихот препоръчвам да прегледа биографиите на някои от свещениците пострадали от атеистичния режим на този линк:

  http://www.pravoslavieto.com/history/20/bg_novomuchenici.htm

  Само ще кажа, че това не са всички жертви и репресирани има още много, които е твърде възможно да останат неизвестни. Аз лично познавам сина на един от свещениците репресирани след 9-ти септември 1944 г., чиято биография е публикувана там Той и днес се страхува да говори за годините на репресиите. Не са му позволявали дори да завърши средно образование. Родовете на тези православни християни е бил проклет години наред с клеймото „народен враг“. Това могат да го разберат само онези, които са го изпитали на гърба си.
  Можех да кажа и напиша още много, да приведа конкретни примери, но както пише по-горе би се получило многотомно съчинение.
  Това е писано, за да подтикне някои хора към размисъл.
  Нека Бог благослови всички със здраве и успех!

  Автор – Цветан Диковски

 7. bogoslov1985 каза:

  Здравейте!
  Темата която сте пуснали е много хубава.
  Аз си мисля,че християнството наистина се е превърнало в безбожна религия.Без Бога нищо в света не струва.Бих казал,че в България сме си езичници,отколкото вярващи истински заради годините на атеизъм.Атеистът важно е,че вярва и макар в свои виждания той вярва,а при християните е точно обратното .Някои от тях не вярват.Така става,че хората атеисти с различни ценности които са скветски надминават вярващите.Това не трябва да е така.Поздравления за това което си писал и към редакционната колегия на сайта.Хубаво е да се даде гласност на тези църковно-социални идеи.

 8. михаилий каза:

  Здравейте Г-н Диковски,

  Статията Ви е достоверна, точна и стряскаща. Ако обаче истината е стряскаща, то стреса е оправдан! Да Ви дава Господ здраве, защото са малко пастирите като вас.

 9. plamen каза:

  „В днешно време християните изглеждат толкова порочни, че порочните хора са принудени да се правят на християни, за да се отличават от тях.“

  (http://orthomatic.wordpress.com/?s=wilde)

 10. Idiot каза:

  За съжаление авторът е прав. Кара ме да си задавам много въпроси. И мисля, че на някои от тях отговорите ще са в мой ущърб. Един момент от статията все едно е взет от моя живот.

 11. andrey каза:

  Вярно е всичко, което казва авторът, но вярно е също така и че при много хора след промените имаше и има стихиен интерес към православието, потребност от вяра. Може би твърде наивна и несъвършена, преплитаща се с патриотични чувства и традиции, но я има. Все пак повечето хора слагат икони в къщите си, а не окултни символи. Видяхте хилядните тълпи, които се тълпяха пред чудотворните иконите в Ал. Невски. Това лицемерие ли е според вас или искрено чувство?

  Просто тази жажда не намери отговор и заглъхна. И за това сме виновни ние и особено клирът на БПЦ, а не хората. Нека да си го кажем честно: те видяха само разколи, свади, корист и равнодушие, а не апостолски дух.

  И не отдавна измрелият комунизъм е главният осуетител в момента на новата евангелизация. Лесно е да го извадим от гроба и да го бием по главата. Ако искате да поставите точна диагноза, идете при 15-18-годишните младежи в училище и вижте какво ги вълнува. Със сигурност не комунизмът. Противник на християнството в момента е духовното мъртвило и псевдокултурата, които идват от Запад.

 12. dikovski каза:

  От сърце благодаря за вниманието, за топлите отзиви и за благопожеланията!
  На andrey и последният му постинг, ще напомня, че властващите направиха много за да съсипят Църквата, именно защото хората след 1989 година тръгнаха да търсят вратите на православните храмове. Днес кръщавките, венчавките и някои други неща от нашата обредност нерядко се възприемат като мода. Още в годините на господстващия атеизъм управляващите безбожници се постараха да смажат Църквата. И когато и бе дадена свобода, пак направиха всичко да и попречат. Разкола бе комунистически заговор, също и нашествито на сектите. И комунизмът не е измрял. Младите които Вие визирате, са деца на хората, на които им е вменено, че религията е опиум за народите. Защото не се бере грозде от тръне или смокиня от репей, е казано в Свещеното писание.
  Дано и Вие Андрей де сте ме разбрали!

  Нека Бог бъде с всички, които намериха полза от материала ми и с онези, които търсят истината! Защото непременно ще я намерят!

  Цветан Диковски

 13. iliana каза:

  „Разкола бе комунистически заговор, също и нашествито на сектите. И комунизмът не е измрял.“

  Господин Диковски, с цялото ми уважение към вашия анализ, ще се съглася с Андрей, че докато не се научим да отнасяме отговорността за проблемите към себе си, нещата в църквата няма да се променят към добро. Прекалено лесно и невярно е да се приписват на „безбожния народ“ неблагополучия, които очевидно се дължат на нечувствителност, мързел и неграмотност на църковните служители и незаинтересованост на нас – миряните (които също сме църковни служители в един по-общ смисъл).

  Безбожният народ си е безбожен, въпросът е колко ние действително сме с Бога.