Военен лагер за православни скаутиДневник

"…Трите дни на занятия отлетяха като миг – какво ли не правихме: цепехме дърва за отопление на сградите, тичахме на студа при минус 15 градуса и силен вятър, спазвахме Рождественския пост с молитви преди хранене, както се полага на всеки православен, научихме се да разглобяваме и сглобяваме автомати… да не говорим за парашутната площадка, пистата за екстремно каране и тренировъчния полигон за стрелба…"

Чудите се за кое странно място става въпрос, където хем се спазва военен устав, хем и каноните на православието?

Тази чудата "казарма" всъщност е военно-полевия патриотичен клуб "Руските витязи", разположен в село Сенгилеевско недалеч от Ставропол. А възторженият отзив принадлежи на ръководителя на православните скаути от град Будьоновск Павел Петриенко.

Младият Женя Жданкин, посетил лагера по време на зимната си ваканция, пък описва преживяванията си така: Ставане по команда в 6 часа сутринта, сутрешен пробег в близкото село, ден, пълен с най-различни военни упражнения в отделните части на добре оборудваната база на лагера, дежурства на кухнята, както и през нощта.

На тръгване обаче Женя изпитва съжаление, че посещението е било толкова кратко и не са успели нито да се поупражняват на стрелбището, нито да полетят с парапланери.

През погледа на други момчета лагерът представлява това: казармени помещения, преоборудвани от изоставено училище, руска баня, стопанска част, където се отглеждат патици, кози и свине, камуфлажни униформи, задължителни молитви сутрин, вечер и преди всяко ядене и собственоръчно приготвяне на храна, както и поддържане на огъня в печките из стаите.

Според основателите на "Руските витязи" основната цел на "клуба" е да "помогне на младежта да придобие истински идеали по пътя към духовно-нравственото си израстване с помощта на православната вяра и руските воински традиции".

Макар и под патронажа на Руската православна църква, лагерът всъщност е предназначен за военно обучение на момчета, мечтаещи за кариера в професионалната армия (приемат се и момичета, проявяващи интерес). Още от основаването си през 1996 г. клубът си сътрудничи с наборни комисии и различни военни подразделения, като провежда учебно-тренировъчни сборове за наборници. През лятото пък "Руските витязи" предоставят базата си на различни организации, занимаващи се с "военно-патриотична подготовка" на младежи, като например казаците от Ставрополския край.

На официалния сайт на лагера (www.rv.nc26.ru) не без гордост е отбелязано, че повечето от 600-те му курсисти до момента са били приети в спецотрядите на морската пехота, въздушно-десантните войски и руското военно разузнаване (ГРУ). Поне половината от тях са воювали и в Чечения.

Сред ежедневните задачи на лагерниците пък е събирането на исторически данни и факти за руските военни операции в кавказката автономна република, както и работата по установяването на православни кръстове и провеждането на молебени на местата, където са загинали руски войници.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

6 Отговори

 1. михаилий каза:

  Забележката ми е езикова.
  Съвременният български език е пълен с толкова много чуждици, че използването им без нужда НЕ е оправдано. Особено когато източника е толкова уважавано православно е-издание.
  Няма да се спирам на това какво точно значение иде да запълни думата скаут, но както и да я гледаме, тя значи едно; разузнавач, съгледвач.
  На место „Военен лагер за православни скаути“ аз бих написал; Военно обучение за православни младежи или Младежки духовен и войскови център или нещо друго, но положително бих избегнал неприятната заемка скаут.
  Това е призив! Чистотата на езика ни е нашите ръце!

 2. Дон Кихот каза:

  Твоето лично име Michael не е ли еврейско?
  .
  Вижте посрещането на чудотворната Фьодоровска икона на св. Богородица в Далечния Изток:

  http://www.kostroma-eparhia.ru/photogalery.php?cath=78

 3. andrey каза:

  съгласен съм, че скаут е чуждица, като много други заемки в нашия език. Но имаме ли точно съответствие на български? Воин и разузнавач са професии за големи хора, а скаутството е по-скоро игра, макар и възпитателна и с елементи от реалния живот. Предложете адекватен превод и ще го използваме в нашия портал.

 4. михаилий каза:

  едно предложение; ДОБРОЮНАЦИ! Ето второ; СИЛНОКАЛЕНИ! Ето трето; УКРЕПНИЦИ! А защо не просто СМЕЛЧАГИ?

 5. михаилий каза:

  Ето че в миналото у нас това движение е носело българското съответствие на скаут, ако трябва да превеждаме, и което никак не е задължително.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D1%83%D1%82

 6. михаилий каза:

  не е еврейско име, а ангелско!