Агентите в църквата, или призраците с минало


Източник: в. Дневник

Полското общество приветства оттеглянето на архиепископа на Варшава Станислав Виелгус, но признанието му, че е работил за тайните служби на комунистическия режим, хвърли полската католическа църква в дълбока криза, отбеляза Ройтерс. Оставката на 67-годишния духовник засили натиска и върху други църковни дейци, подозирани в съмнителни връзки с диктатурата. В понеделник, само ден след като Виелгус разчувствано обяви решението си пред варшавското паство, примерът му беше последван от още един свещеник. Януш Белански, свещеник във Вавелската катедрала в Краков, се оттегли по същите причини – сътрудничество с някогашния таен апарат.

Храмът е една от най-значимите черкви в католическа Полша. Именно там предишният папа – полякът Карол Войтила, е бил ръкоположен и държи първата си служба през 1947 г. По времето, когато Йоан Павел II управлява от Рим, полската църква, четвъртата по големина католическа общност в Европа, изживява подем. Тя открито подкрепя демократичните движения и застава зад синдиката "Солидарност", съборил комунизма през 1989 г. Но в последвалите години стана ясно, че мнозина духовници са били агенти на режима и са шпионирали по негова поръка, посочва Ройтерс.

Полша все още изучава мащабите на мрежата от информатори и доносници, изградена от комунистическата диктатура. Осемнадесет година след краха на режима в страната функционира специален Институт за национална памет, в чиито правомощия освен архивирането и изучаването на документалното наследство е и проучването на престъпленията на комунизма. Все още обаче хиляди агенти стоят в сянка, а неразкриването на истината торпилира нормалното функциониране на демокрацията. Когато дойдоха на власт миналата година, братята близнаци Лех и Ярослав Качински – президент и премиер – обещаха най-сетне да извадят на бял свят имената на публичните личности, работили за службите.

Според някои наблюдатели обещанията на Качински са засегнали сериозно и църквата, която в последните години загуби много от очарованието си от времената на Йоан Павел II. Общественици и църковни лица заговориха за нуждата от вътрешни усилия сред клира за проучване на архивите и осветляване на кюретата ченгета. Така миналата година полското обществено узна и още една болезнена истина – че пипалата на комунистическия апарат са стигали чак до Ватикана, а обичаният папа поляк е бил следен от Варшава десетилетия наред.

Убеден съм, че случаят с Виелгус ще има очистващ ефект и може дори да ускори известни процеси на реформа, заяви пред Ройтерс епископ Тадеуш Гокловски, един от авторитетите в полската църква. Според други обаче казусът няма да отекне мащабно в обществения живот в страната, в който вече нахлуват нови генерации без дълбоки спомени от комунизма. Младите влизат в политиката без мозъчния товар на предшествениците си и не се интересуват от разкриване на всичко, което трябва да се разкрие, изтъкна главният редактор на в. "Жечпосполита" Павел Лисицки.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...