Московска патриаршия Християнството идва по руските земи през 10 век, а официалното покръстване на древните руски княжества става през 988 година. От 988 до 1454 г. Цариградския патриарх ръкополага в сан киевските митрополити. След разгрома на Киевската Рус постоянното седалище на руската църква се премества в края на XIII в. в град Владимир, а след 1325 г. – в Москва. От 1454 до 1589 година руската автокефална църква се управлява от московските митрополити.

От 1589 до 1700 година Руската православна църква вече се управлява от московските патриарси, а от 1721 г. до 1917 година от Светейший Правителствующий Синод с Императора в качеството му на "Краен съдия на цялата колегия". От 1917 година и понастоящем – от Патриарх Московски и на цяла Русия.

 

През XVII век Руската православна църква преживява разкол, в резултат на което се появява старообрядчеството и никонианството . През 1920 година поради болшевишките репресии се появява (Руска задгранична православна църква). Към днешно време се водят преговори за обединението на двете руски църкви. Висши органи на Руската църква са: Поместен събор, Архиерейски събор, а в периода между съборите – Свети Синод. Уставът е приет на Архиерейския събор през 2000 г., но до ден днешен не е регистриран в Министерството на правосъдието на Руската федерация. Официалното название "РПЦ" ("Московска патриаршия") се появява през 1943 г. по предложение на Сталин и заменя съществуващото до тогава название "Православна Руска църква". (bg.wikipedia.org)

Предстоятел: Негово Светейшество КИРИЛ, Патриарх на Москва и Цяла Русия

Официална страница

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...