Тайната на изповедтаМоже да харесате още...

13 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Ако изповедта се спазва, както трябва, ние просто трябва да закрием църквата. Нито изповедниците са подготвени хора, нито изповядващите се съзнават греховете си, а по време на изповед клеветят другите, че им били виновни. Ако им се даде епитимия, не само не я изпълняват, но престават да посещават храма и стават врагове на свещеника. Един омагьосан кръг, който ни завлича все по-надълбоко.

 2. mitio каза:

  Изразявам лично мнение: Много добра статия. Хубаво е да си припомняме тези неща от време на време.

  Към „Дон Кихот“. Не мога да се съглася с вас (въпреки че уважавам и симпатизирам на повечето ви коментари), че „Нито изповедниците са подготвени хора“. Чувал съм, че когато свещенник не служи добре на Бога (на литургия или при изповед) то сам Бог е там до него и довършва това което той прави. Сам Бог отваря неговите уши и устни и чрез свещенника ние беседваме със самия Бог!

  Затова, си се молим, както преп. авва Исайя съветва: “Господи, Боже мой! Стори ми милост и внуши на отците да ми дадат отговор по Твоя воля.”

  Нека Бог да е с всични ни!

 3. Дон Кихот каза:

  Ти си бил по-зле от Митко Палаузов или от Митьо Крика. Надмина и езичниците с твоето изказване: „чрез свещенника ние беседваме със самия Бог“.

 4. p_stefanos каза:

  Изповедта наистина е най-сложното нещо в църквата. Статията и коментарите засягат само малка част от проблемите. Де да беше всичко толкова просто и лесно, както го вижда в своите нормативни представи mitio.
  Когато умря Люстиже, някъде четох за него, че пологал голямо старание за издигане нивото на свещенството. Точно това пък е най-големият грях на нашите владици – че нямат критерий (защото едно време ДС прилагаше негативния подбор) кое е добро и кое е лошо. И по тази причина днес нивото на нашия клир е отчайващо. Наскоро на една вечерня в русенския катедрален храм преброих 8 ненормални и 9 нормални (вкл. владиката и служещите свещеници) човека. Ниското духовно и интелектуално ниво на клира е основната причина да отблъскваме хората от църквата. Високото ниво в Русия и Сърбия е причината за възраждането там.
  Прекрасни са съветите и позициите на еп. Иларион Алфеев на тази тема.
  Не само чрез презвитера ние беседваме с Бога, а най-вече чрез диалога помежду си, защото ако го няма диалогът, се появява клерикализъм или индивидуализъм. А ние, клириците, също трябва да се учим от т. нар. миряни. Бог „довършва“ недосвършеното не само на презвитера, но на всички. Затова сме в църквата. А на Митьо Крика му е леко, защото е як.

 5. toshev2006 каза:

  Статията е изключетулно добра. Пожелавам дръзновение и проницателност на авторката!

  към Дон Кихоте:
  Г-н доцент, архимандрит или какъвто и да сте: Стига със заядливия ви тон. Вие сте по-долу и от Санчо Панса. Не казвайте, че сте православен богослов, моля ви!

 6. toshev2006 каза:

  Дон Кихоте, много рано си пуснал първия коментар по статията. Ти не ходиш ли на църковна служба, днес беше празник?

 7. john_doe каза:

  Към p_stefanos: Ами да ставаме вкупом католици тогава,при тях клира е свръх и супер образован във всяко отношение, начело с най-големия жив католически интелектуалец папа Бенедикт щом мислите, че това е решението на проблема:-)))
  Иначе съм съгласен, че трябва да си припомняме по-често такива на вид прости неща като изложеното в този текст и да разчитаме на „природната интелигентност“ на християните, за да не повтарят грешка, която иначе са направили, къде поради незнание, къде поради неопитност, типична в определен период от живота на всеки един от нас.

 8. korki каза:

  Поздравления, статията е чудесна и навременна, припомня ни правилото. Помага да открием своите грешки, не да търсим грешките на другите.

 9. evfimiya каза:

  Chudesna statiya! Blagodarime mila Alexandra!

  Da, po-dobre da si gledame gredata v nasheto oko…

  Kakvo znachi „otchaivashto nivo na klira“? mislya che praktikata e dokazala che obrazovanieto i intelektut nyamat nishto obshto s tova kakuv e sveshtenika. vyarata ima. nali?

 10. chorbalan4o каза:

  но колко от презвитерите в бг са станали такива заради любов към Бога и към хората?

  със сигурност 2/3 от тези, които знам, а те не са никак малко. повечето виждат „добра“ професия, с доста парички от треби и т.н.

  чувал съм, че в русия свещениците нямат заплати, ами се издържат от това, което им дарява народа. ами как тогава няма да служат изрядно, как няма да се отнасят с любов и загриженост към всеки един?!

 11. evfimiya каза:

  mislya che podhozdash s predubezdenie po vuprosa. ne znaya v bg kak stoyat neshtata no za rusia poznavam sveshtenici, koito ne tichat s liubov i zagrizenost za da si vzemat zaplatata, a ot liubov kum blizniya. za kipur puk da ne govorim-edin ot sveshtenicite e bivsh sluzitel v banka a bankite tuk plashtat dobre. kato sveshtenik vzima mnogo po-malko… ima dosta sluchai ot sorta tuk. taka che, chorbalan40, da si sveshtenik e prizvanie! ne budi tolkova negativen! s obich, evfimiya

 12. ... каза:

  Хубава статия, съгласен съм с нея, добре е представено всичко. Само едно се чудя. Все пак свещениците не са ли хора? Ако са наистина хора, значи и те правят грешки. Е нямам предвид да показваме грешките им пред другите, но наприемр да се „консултираме“ с няколко свещеника за сериозни проблеми. Вище каква е ситуацията в БПЦ, един свещеник ти казва, едно друг друго. Особено за поста преди изповед, за облеклото в църквата и разни такива. И как миранина да се ориентира без да тръгне да тълкува сам. Защото БПЦ няма едно мнение по въпроса. Няма конкретно изявление, едни ти казват така , а другите обратно.

 13. chorbalan4o каза:

  не съм негативен, просто гледам реално на нещата. няма защо да съм предубеден, нищо лично не влагам, като се изказвам по темата.

  много си права, че да си свещеник е призвание, и аз така мисля. аз ти говоря за ситуацията в бг, където в повечето случаи да си свещеник е професия.

  жива и здрава! 🙂