Финансирани са нови проекти за възстановителни дейности на Света ГораУсилени ремонтни и строителни дейности отново предстоят в следващите месеци на Света Гора, като част от Оперативната програма „Транспортна инфраструктура, околна среда и устойчиво развитие 2014 – 2020”, чрез която ще бъдат финансирани 20 нови проекта с бюджет от над 18,5 милиона евро.

Целта на проектите е надграждането и модернизирането на сградния фонд на Атон, за да се подчертае и популяризира историческата му стойност, като в същото време ще бъдат решени редица функционални и естетически проблеми.

Ремонтните работи ще обхванат Великата лавра, Ватопедския, Зографския, Иверския манастир, Сименопетра, Филотей, Ксиропотам, Пантократор, Свети Пантелеймон, Свети Павел, Григориат и Есфигмен, като ще включват реставрация на манастирски сгради, храмове, скитове и килии, някои от които датират от византийската епоха, Х и XI век, а други от 1757 г. и средата на XIX век.

Проектите трябва да бъдат завършени до декември 2023 г.

През 2021 г. също бе извършена поредица от реставрационни дейности, с цел да бъдат задоволени енергийните нужди на Монашеската република, в защита на околната среда и за възстановяването на сгради и килии в манастирите.

През същата година бяха одобрени проучвания за инсталиране на фотоволтаични системи на полуострова, тъй като от десетилетия производството на енергия в района зависи от работата на генератори, за които е необходимо гориво и дървен материал. Беше изработен и предварителен проект за изграждане на биологични пречиствателни станции във всички манастири.

Статично бяха укрепени сградите, които са построени от камък и дърво. За да се реши проблема с износването на дървото, в каменните зидарии бяха инсталирани метални корпуси от неръждаема стомана, които по никакъв начин не променят външния вид на сградите.

 

Източник: Vimaorthodoxias

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...