Да бъдеш „духовен“ без религия…



british journalРезултатите от ново проучване, публикувани в престижното научно списание „The British Journal of Psychiatry“, показват, че хората, които се определят като духовни, но не принадлежат към конкретна религия, са по-предразположени да развият тревожност, хранителни разстройства, фобии и неврози.

В проучването, проведено от проф. Майкъл Кинг и екипа му от Лондонския университетски колеж, са се включили 7403 мъже и жени. 35% от англичаните, участвали в анкетата, се определят като религиозни (85% от тях са християни). Около 46% от анкетираните заявяват, че не са вярващи. Част от тях се определят като агностици или атеисти, а останалите в тази група споделят, че не се смятат за духовни личности.

Едва 19% от анкетираните се самоопределят за духовни хора с уточнението, че не са причастни към никое вероизповедание. Именно сред тази група учените са идентифицирали повишена склонност към психични разстройства: 50% от духовните, но нерелигиозни хора, имат генерализирано тревожно разстройство, 72% от тях страдат от някаква фобия, а при 77% има повишен риск от пристрастяване към наркотични вещества. „Хората, които имат духовни убеждения извън конкретно религиозно учение, са по-предразположени да страдат от този вид заболявания в сравнение с онези, които имат религиозно разбиране за живота“, отбелязва проф. Кинг.

Понятието „духовен, но не религиозен“ се оказва трудно за дефиниране от съвременните изследователи на човешката психика. Все пак според условните рамки на това понятие става въпрос за хора, които не ходят на църква, но имат интерес към различни духовни учения; които са убедени в съществуването на някаква по-висша сила, без да определят това като вяра в Бога, както и онези, които синтезират идеите на различни религиозни учения. І www.acontecercristiano.net.

Снимка: AP

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...