Избран е нов Атински архиепископСоб. инф.

Изборът на нов Атински архиепископ приключи преди малко с избора на Йероним Тивейски, който получи 43 гласа. В гласуването участваха общо 75 йерарха на Гръцката църква. Троновете на две епархии наскоро останаха празни след смъртта на своите епископи, а трима архиереи бяха болни и не взеха участие в избора.

Заседанието беше ръководено от местоблюстителя на архиепископския трон – Каристийския митрополит Серафим и министъра на образованието и изповеданията на Гърция Еврипидис Стилианидис.

Правото да се кандидатира имаше всеки грък по народност, който е епископ или архимандрит на коя да е Поместна православна църква. В този случай за трона на архиепископа претендираха четирима митрополити на Гръцката църква: Антим Солунски, Евстатий Спартански, Йероним Тивейски и Игнатий Деметриадски.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

6 Отговори

 1. ieromonah Ioan каза:

  Честито на братята православни гърци!

 2. ieromonah Ioan каза:

  Митрополит Фивейский и Левадийский Иероним (в миру Иоаннис Лиапис) родился в 1938 году в местечке Инофита в Беотии. Окончил философский и богословский факультеты Афинского университета, аспирантуры Грацского (Австрия), Регенсбургского и Мюнхенского университетов.

  Некоторое время он работал в Афинском археологическом обществе. Рукоположенный в диакона и пресвитера в 1967 году, был протосингелом Фивейской и Левадийской митрополии (1967-1978), настоятелем монастырей Преображенского Сагмата (1971-1977) и преподобного Луки (1977-1981), генеральным секретарем Священного синода Элладской церкви (1978-1981).

  Возведение в сан архиерея состоялось в 1981 году. Преосвященный Иероним входил в состав ряда синодальных комиссий, исполнял обязанности помощника главного редактора радиостанции Элладской церкви.

  Фивейская митрополия, которую возглавил владыка Иероним, в настоящее время занимает первое место среди греческих митрополий по количеству клириков, имеющих научные степени или диплом о высшем богословском образовании.

  Сам владыка Иероним — автор многих статей и исследований по богословской, социальной и исторической тематике. За книгу «Средневековые памятники Эвбеи» в 1970 году был награжден премией Афинской академии наук.

  Митрополит Иероним также почетный доктор медицинского факультета университета Крайова (Румыния) и президент Греческого кардиологического общества.

 3. timoti каза:

  Беше ясно,че ще бъде избран някой,който е близо до Фенер.Дано достойно продължи делата на Архиепископ Христодул( вечна да бъде паметта му) да гради а не да разрушава!!!

 4. Дон Кихот каза:

  Новият архиерей е глобалист, интелектуалец, по-умерен от експанзивния и колоритен Христодул, но е прекалено възрастен. Все пак добре, че не е на 93 години като някои.

 5. paterp каза:

  Не зная при хиротония епископ да дава обещание да е „глобалист“? Това по-важно ли е от това да бъде пастир? Някои въобще вече обръща ли внимание на духовните качества на епископа в частност? Или е по-важно да е глобалист и отворен към другите религии???

 6. kadosh каза:

  На тея дето са по 93 – много им здраве, да си стоят в спалния вагон.
  Другите глобално продължават напред, само ще им дишаме прахта…