Изложба на икони в Румъния


В Националния музей на румънското изкуство ще бъде открита изложба под названието “От Въплъщението на Словото до обожението на човека. Византийски и поствизантийски икони от Гърция”.

Изложбата съдържа 64 византийски и поствизантийски икони от ХІІІ – ХVІІІ и предлага на любителите на изкуството в Румъния възможността да се запознаят с експонати от повечето гръцки музеи. Една група от 14 икони със старозаветни сцени показват майсторството на критската школа, която комбинира византийската техника със западни стилистични влияния. Експозицията цели да покаже духовността на православната вяра, както е изразена по време на апогея на Византийската империя и начина, по който е пазена традицията във многото трудни исторически моменти.

В събитието ще участват генералният директор на Националния музей на румънското изкуство, министъра на културата на Гърция, министъра на културата на Румъния, посланика на Гърция в Румъния, както и представители на дипломатическите среди.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...