Историческа среща


Източник: ERT

Предстоятелят на Еладската православна църква архиепископ Христодулос, който е на официално посещение във Ватикана, се срещна с папа Бенедикт ХVІ вчера по обед. След срещата двамата подписаха съвместна декларация, която отбелязва намерението на двете църкви да си сътрудничат, за да се борят със световните проблеми и особено за ролята на църквите в Европейския съюз. В декларацията, състояща се от дванадесет точки, духовните водачи поемат отговорност за преодоляване на объркването от миналото и натрупания болезнен опит. Вчера рано сутринта архиепископ Христодулос посети базиликата “Св. Петър”.

“Да помогнем на слабите”

Приветствайки архиепископа, папа Бенедикт ХVІ увери, че е особено радостен от това посещение.

Папата каза, че двете църкви трябва да обединят усилията си в защита на човешките права и особено на религиозната свобода. Той отбеляза също така, че е необходимо двете църкви да работят заедно за справяне с проблемите, провокирани от премахването на нравствените ценности, за борба с нихилизма и за защита достойнството на личността, както и на основните институции. В заключение, папата изрази непоколебимостта на Римокатолическата църква да следва една политика, която в крайна сметка ще доведе до смекчаване на различията между двете църкви с оглед изграждането на здрави връзки на сътрудничество на всички възможни равнища.

Архиепископ Христодулос от своя страна приветства своето посещение във Ватикана като един повратен момент и засегна общия път на двете църкви в съвременния свят.

Условията, които оформят лицето на света и на Европа конкретно, подчерта Христодулос, ни зоват да бъдем нащрек, за да разпознаваме незабавно опасностите, заплашващи да взривят ценностите на европейската цивилизация, които са дълбоко повлияни от християнската вяра.

След това двамата духовни водачи подписаха съвместна декларация, в която призовават развитите страни да окажат по-голяма помощ на развиващите се и бедните страни, за да се помогне на слабите и бедните.

В четвъртък рано сутринта Атинският архиепископ и придружаващите го лица бяха съпроводени до базиликата “Св. Петър”, където се поклониха на св. мощи на св. Йоан Златоуст. След това те се поклониха на гроба на св. апостол Петър, където Христодулос поднесе в дар сребърно кандило.

Накрая той посети гробницата на папите и отдаде почит на покойния папа Йоан Павел ІІ, на чийто гроб той постави позлатен венец със следния надпис: “Той проповядваше Евангелието”.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...