Италия върна на РПЦ подворието в БариБлаговест-инфо

Рим, 30 април. Италианските власти предадоха безвъзмездно руското православно подворие в Бари на Руската Федерация. Принципната договорка за предаването на религиозния комплекс около храма "Св. Николай Чудотворец" на Русия беше направена по време на посещението на президента Путин в Бари през март 2007 г.

На 22 ноември 2007 г. по време на гостуването на тогавашния италиански премиер Романо Проди в Москва страните излязоха със съвместна декларация, в която правителството на Италия се задължаваше да предаде безвъзмездно комплекса на руснаците.

Руското подворие в Бари е заложено през 1913 г. и построено по проект на академик Алексей Шчусев през 1918 г. на народни средства и по решение на последния руски цар Николай II, посетил още като престолонаследник града, в който се пазят мощите на светеца, уточнява ИТАР-ТАСС. Църквата е била национализирана през 1937 г. по заповед на Бенито Мусолини и предадена от него на кметството на град Бари. Бари е един от най-посещаваните от православните поклонници градове в Италия и света. Тук се пазят мощите на св. Николай Мирликийски, един от най-почитаните светители на православния свят.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Atila каза:

    да сверявате всяка новина по няколко източника. В действителност, не само подворието, но и храма св. Николай Чудотворец в Бари се предава на Русия. Колегите ви от Двери преди известно време правилно оповестиха случващото се:
    http://www.dveri.bg/content/view/6455/33/