Ще стане ли Буш католик?



Dnes.dir.bg

Президентът на САЩ Джордж Буш бе приет от папа Бенедикт Шестнайсети в градините на Ватикана – в подножието на кулата „Сан Джовани“, където двамата разговаряха на четири очи. Това предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Третата среща на Буш с главата на Римокатолическата църква от началото на неговия понтификат е част от прощалната обиколка на американския държавен глава из Европа.

Бенедикт Шестнайсети високо цени религиозния плам на Джордж Буш и е решил да му отдели специално внимание, като го приеме в по-интимна атмосфера, а не в Апостолската библиотека, където обикновено посреща високи гости, посочва АФП. Междувременно италианският печат прогнозира, че към края на президентския си мандат Джордж Буш може да приеме католическата вяра. Президентът на САЩ е горещ поклонник на папата, изтъкват днес местните вестници.

Карло Росела, бивш директор на дясното сп. „Панорама“, заявява в римския всекидневник „Месаджеро“, че президентът Буш „обмисля да приеме католицизма“.
Журналистът се позовава на източник, „достоен за доверие“, и твърди, че американският лидер е доверил намерението си по-специално на бившия британски премиер Тони Блеър, преминал неотдавна в лоното на католицизма.

Според левия всекидневник „Република“, слухове за влечение на Буш към Католическата църква циркулират сред негови приближени, откакто шефката на протокола на Белия дом Нанси Гудман Бринкър заяви, че президентът бил „голям фен на папата, към когото изпитва абсолютно уважение“.

„Република“ изтъква, че американският лидер и Бенедикт Шестнайсети споделят общо виждане за „демоните“, които заплашват света през 21-ото столетие. Буш посрещна особено топло папата по време на посещението му в САЩ пред април, подчертава изданието.

Президентът Джордж Буш принадлежи към течението за „християнско възраждане“ в протестантизма, а брат му Джеб – губернатор на Флорида, е католик, припомня АФП.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...