Какво и как ядем по празниците?

Да си припомним думите на Николай Йорга, който подчертава, че прекаляването или злоупотребата с нещо се превръща в порок, който бавно те убива като палач с неподострен меч…
Наближава така желаният и очакван празник – Рождество Христово! Почти всяко семейство се подготвя за празничните трапези, които продължават от Коледа до Нова Година, даже и до Богоявление. Приготвят се различни видове ястия, в които преобладава свинското месо, кървавици, дроб, пушени меса, мезета, сланина, сърми, пръжки и т.н.
В такива случаи човек трябва да контролира хранителния си режим и “трябва да се харни толкова, колкото е необходимо, за да преживява”.
Трябва да се наблегне на идеята, “че човек не трябва да живее, за да превърне изобилното хранене в хоби”. Да си припомним думите на Николай Йорга, който подчертава, че прекаляването или злоупотребата с нещо се превръща в порок, който като палач бавно те убива с неподострен меч.
Във връзка със здравословното хранене, добър пример са източните народи, най-вече тибетските и японските, които пледират за умерено хранене с нискокалорични продукти, отдавайки голямо значение на преработката им. Избягват консумирането на пържени и преработени по химичен начин продукти. Посочените нации отделят голямо внимание и на ритуала при приготвяне на трапезата. Трапезата се приготвя в мълчание, с търпение, хармония и респект към сътрапезниците. В многовековната си традиция, ориенталските народи никога не са консумирали много мазнини, сосове и запръжки, факт, който се свързва с ниския брой на хората с тежки заболявания, включително и рак.
Избягвайте прекалената употреба на пържено
Европейците, включително и румънците, много обичат пържено или печено свинско, често пъти залято обилно с мазнина за вкус и аромат. Няма да сгрешим , ако кажем, че при една изобилна трапеза, апетитът на консумиращия пържолата, прясно пърженото свинско или пържената риба, бива провокиран първо от аромата и вкуса на ястията.
Винаги в човешката история хранителните продукти се взимат от природата. По-късно започват да се използват продукти, приготвени по химичен начин. Растения като кимион, кориандър, чубрица, копър, анасон, майоран, хрян, лук, чесън, мак, сусам, червен пипер и черен пипер се използват от край време в кулинарията. Добрият аромат на ястието се постига посредством премерената употреба на изброените подправки.
Празничните вечери трябва да протичат спокойно и сдържано
В празничните вечери не бива да пренебрегваме ритуала на спокойствието, тишината, добрите обноски.
Не могат да бъдат похвалени хората, които се стараят първи да изпразнят чиниите и чашите си, за да поискат допълнително. Това не бива да се прави, дори когато домакинята подканва с мисълта по-бързо да се стигне до кафето, козунака, добре сиропираната баница. Вкусните хапки прекалено бързо се поглъщат, човек се изморява, а черният дроб блокира.
Абсолютно нежелани са и случаите, когато на тези големи празнични трапези, заобиколени от роднини и близки, се водят прекалено разпалени, с конфликтен характер дискусии, свързани с неприятности, спорове за наследство, лични проблеми – всичко това придружено от грозни крясъци и остри обиди.
*Авторът е професор при Университета по Агрикултура и Ветеринарна Медицина, Яш