Подаряват златен Коран на Путин



Източник: Татар-Информ

Руският президент Владимир Путин ще стане първият в света притежател на свещената книга на исляма, напечатана върху чисто злато. Книгата със златни страници е изготвена от Московския монетен двор по поръчка на частна фирма.

Точната цена на златния Коран не се посочва. Създателите съобщават само, че става дума за "десетки милиони рубли". 14 кг злато с най-висока проба са били използвани за създаването му. Необикновеният Коран съдържа 163 златни страници с арабски текст. Височината на страниците е 14 см, широчината – около 10 см. За създаването му са използвани най-новите руски технологии, предназначени за производството на колекционни изделия със супервисоко качество, съобщи директорът на Монетния двор Анатолий Богородски.

Изготвянето на златния Коран е финансирано от дъщерна компания на рекламната фирма "Световно пътешествие", създадена специално за този проект. За оригинал на изделието е послужил един от най-древните ръкописи на свещената книга, т. нар. "Османов Коран", написан през VIII век. Съкровището се пази в петербургския Изтоковедски институт на Руската академия на науките. Учените от Петербург гарантират автентичността на златния текст.

Планира се изготвянето на 10 златни копия на Корана. Те ще бъдат подарени на президентите на различни държави – най-вече на такива, в които ислямът е основна религия. Но пръв притежател на златния Коран ще бъде Владимир Путин.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...